Stipendije za valjevske učenike i studente uspešne sportiste 1Foto: leparecvaljeva.rs

Dopunom Odluke o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanje nadarenih i uspešnih učenika i studenata, koju je usvojila Skupština grada, stipendije će ubuduće dobijati učenici i studenti koji su ostvarili zapažene rezultate u kolektivnom sportu, piše portal Kolubarske.rs.

Komisija za dodelu stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata je uočila da postoje oblasti u kojima mladi ljudi postižu zapažen uspeh na republičkom ili međunarodnom planu, a koje nisu obuhvaćene Odlukom.

„Imajući u vidu značajna dostignuća koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovima, a u skladu sa mišljenjem Komisije da je opravdano da postojeća Odluka o stipendiranju uspšnih učenika i studenata izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju pripremljena je ova Odluka”, razlozi su za donošenje i obrazloženje predloženih rešenja, a navedeni su u obrazloženju dopune Odluke.

U Zaključku Komisije se navodi „imajući u vidu značajna dostignuća, koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovimam Komisij nalazi da je opravdano da se postojeća Odluka o stipendiranju izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju”, prenose Kolubarske.

Prema toj Odluci stipendiju bi mogli da ostvare učenici i studenti koji ispunjavaju uslove propisane članom 11 Odluke, kao i uslove u pogledu uspeha, preko 4,5 u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno preko 9 na fakultetu ako su članovi prvog tima nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije (sportisti prijavljeni za takmičenje po sportskim pravilima nadležnog sportskog saveza u čijoj nadležnosti je održano takmičenje), u jednom od kolektivnih sportova u odgovarajućem uzrastu ili su kao članovi tima u kolektivnom sportu osvojili državno prvenstvo u odgovarajućem uzrastu na takmičenju koje se nalazi u zvaničnom kalendaru državnih takmičenja.

Iznos sredstava se utvrđuje za svaku školsku godinu Odlukom o budžetu grada Valjeva za tu godinu. Stipendije se dodeljuju na osnovu konkursa koji će za školsku 2022/2023. godinu biti raspisan 22. septembra 2022. godine, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.