Studenti za ćirilicu 1Foto: Stefana Savić

Predstavnici Studentske organizacije „Alternativa“ uručili su danas ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću listu sa preko 3.200 potpisa podrške merama zaštite jezika i pisma koje su predložene u nacrtu Strategije kulturnog razvoja u Srbiji od 2017. do 2027. godine, saopštilo je danas Ministarstvo.

Među potpisnicima peticije su studenti iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Kosovske Mitrovice, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Beča i drugih akademskih centara u Srbiji i inostranstvu.

Pored potpisa podrške, delegacija „Alternative“ koju čine studenti Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta, Pravnog fakulteta Džon Nezbit i Univerziteta Singidunum u Beogradu, predala je Vukosavljeviću „Platformu za razvoj i očuvanje kulture uz plan kulturnih aktivnosti“.

U platformi su sadržane ideje i konkretni planovi za njihovu realizaciju, usmerene na poboljšanje stanja u kulturi i generalno statusa kulture u društvu.

Vukosavljević je zahvalio studentskim predstavnicima na tom vidu podrške, uz zajedničku ocenu da je status ćirilice jedno od ključnih identitetskih pitanja kulture, naroda i društva.

Obostrano je konstatovano da bi izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma trebalo bolje da regulišu status ćirilice u javnom saobraćaju, imajući u vidu da su predložena zakonska rešenja u skladu sa praksom u mnogim evropskim zemljama u kojima je zaštita jezika i pisma jedno od prioritetnih pitanja.

Ministarstvo kulture i informisanja zadovoljno je činjenicom da su status i upotreba ćirilice postali društveno aktuelna tema i ovim putem poziva i ohrabruje sve zainteresovane da učestvuju u debati povodom mera na zaštiti jezika i pisma predloženih u nacrtu Strategije kulturnog razvoja, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.