Subotica: Kancelarija lokalnog ombudsmana pokrenula postupak protiv kladionice u blizini škole 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Kancelarija lokalnog ombudsmana Grada Subotice je saopštila da je, zajedno sa nadležnom osnovnom školom, pokrenula postupak poništaja Uverenja koje potvrđuje postojanje zakonom određene udaljenosti jedne kladionice od najbliže škole.

“Ovaj postupak treba da dovede do prestanka rada kladionice koja se nalazi pored škole. Na osnovu naše inicijative, poništeno je osporeno Uverenje i čekamo odluku drugostepenog organa po izjavljenoj žalbi kladionice”, navode iz Kancelarije lokalnog ombudsmana.

Ističu i da su mišljenja da zaštita ljudskih prava počinje zaštitom prava dece, a da je zaštita prava dece u sferi igara na sreću od izuzetnog značaja i “treba da ih zaštitimo od negativnog uticaja kladionica”.

“Svi društveni činioci u odgovornom društvu treba da učine sve, da njihova prava u ovoj sferi budu sveobuhvatno zaštićena”, dodaju iz Kancelarije lokalnog ombudsmana.

Osim zaštite prava dece, Kancelarija lokalnog ombudsmana Grada Subotice se tokom ove godine, između ostalog, posebno posvetila i zaštiti prava starijih sugrađana.

Kako navode, značajniju podršku pružili u obezbeđivanju prava starijih osoba u sferi zaštite prava potrošača.

“Masovna pojava je da izvesni trgovci koji prodaju robu van poslovnih prostorija, svesno ciljaju penzionere koji imaju redovna primanja i koristeći činjenicu da ova populacija uglavnom ne poznaje pravila o odustanku od ugovora, po enormno visokim cenama prodaju različite proizvode. Pored toga što smo starije sugrađane upoznali sa njihovim pravima, pružili smo im i pravnu podršku oko ostvarivanja prava, odnosno u postupku odustanka od štetnog ugovora i povrat kupoprodajne cene koju su platili”, navode iz Kancelarije lokalnog ombudsmana.

Iz Kancelarije lokalnog ombudsmana podsećaju da se Dan ljudskih prava obeležava 10. decembra, na dan kada je pre više od 70 godina potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika”.

“Poštovanje ljudskih prava dovodi do boljeg društvenog razvoja, gde poštovanje, dostojanstvo, pravo na slobodu i sigurnost, pored materijalne bezbednosti predstavlja važan činilac u dobrobiti čoveka”, poručuju iz Kancelarije lokalnog ombudsmana Grada Subotice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari