Sumnje da je tender namešten 1

Opozicione stranke u čačanskoj skupštini najavile su da će podneti krivične prijave protiv direktora Javnog preduzeća Gradac koje je sprovodilo javnu nabavku za kupovinu novogodišnje rasvete i jelke.

Suma od gotovo sedam miliona dinara, koja je izdvojena iz gradskog budžeta za kićenje grada, prekjuče je iznenadila odbornike, koji smatraju da je neopravdano visoka, a pored toga su gradsko rukovodstvo optužili da je tender za kupovinu dekorativne rasvete i jelke namešten.

Naime, na tender za novogodišnju dekoraciju pristigla je samo jedna ponuda, a za jelku i ulične ukrase gradska vlast platiće 6,8 miliona dinara. Sumnje da je na tenderu favorizovan jedan dobavljač potkrepljuje i činjenica da je u konkursnoj dokumentaciji veoma precizno opisan i imenovan svaki ukras, kao i izgled, dimenzije, boja jelke, te da su priložene i fotografije istih.

– U tenderskoj dokumentaciji jasno je stavljeno do znanja da jelka treba da bude određene marke, toplih boja, oni daju i sliku kako bi jelka trebalo da izgleda. Na osnovu ovakve tenderske dokumentacije pojavio se samo jedan ponuđač. Uhvaćeni su sa rukama u medu. Imamo dokaze. Kao odgovorni odbornici imamo zadatak da branimo svaki dinar naših građana, rekao je Vladica Gavrilović iz Nove Srbije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, međutim, demantovao je ove navode i za lokalne medije izjavio da je javna nabavka sprovedena po zakonu. On je podsetio da je dekorativna rasveta nabavljena novcem iz budžetske rezerve Vlade Srbije.

Kako prenosi čačanski OzonPress, opozicija sumnjiči vlast da se na ovaj način uzima procenat od 70 miliona dinara koliko je Vlada Srbije odobrila Čačku iz budžetske rezerve tokom ove godine.

– Pre nekoliko meseci Vlada Srbije je da bi spasila budžet Grada morala da izdvoji 70 miliona dinara. Usledile su velike pohvale naših vlastodržaca u Čačku na tako velikoj donaciji. Mi tek sada, nakon sprovedenog tendera, vidimo da taj transfer od 70 miliona dinara ima svoju pozadinu, a to je da se nekome mora dati 10 odsto od tih 70 miliona dinara. Tih 10 posto su upravo preko dekorativne rasvete vraćene NN licu. Vidi se da je namešten tender, a da je to tako, ista jelka kupljena je i u Užicu, gradu koji je takođe dobio sredstva iz budžetske rezerve Vlade Srbije, rekao je Dragan Ćendić, predsednik Gradskog odbora Dveri, a preneo OzonPress.

Kako su najavili predstavnici opozicije, krivična prijava biće podneta narednih dana a biće „budno ispraćene aktivnosti i tužilaštva i policije“.

Ugovor

Ugovor za novogodišnju dekoraciju sklopljen je sa grupom ponuđača koju čine čačanska firma Nikola Tesla – Elektro servis, koja ima pet zaposlenih i u vlasništvu je Ivana Purića, Radojka Šutića i Mileta Rogovića. Drugi član je Elektrodekor iz Novog Sada, koji ima dva zaposlena, a u vlasništvu je Jožefa Prekora i LJubinke Vidojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari