Advokati Ratka Mladića tražili izuzeće troje sudija 1Hag Foto: N1

Odbrana haškog optuženika i nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, zatražila je da se iz Apelacionog veća suda u Hagu, u kome se nalazi pet članova, izuzmu trojica sudija – predsedavajući većem Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun zbog navodne pristrasnosti.

Mladićevi advokati Dragan Ivetić i Branko Lukić tvrde da su Meron, Ađijus i Daćun pristrasni jer su učestvovali u donošenju nekih ranijih presuda Haškog tribunala kojim su podređeni oficiri VRS-a Ratku Mladiću, osuđeni zbog genocida i drugih ratnih zločina u Srebrenici u julu 1995. godine. Kako se ističe u zahtevu Mladićeve odbrane, upravo tim presudama, Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdili njegovu krivicu za srebrenički genocid.

Kao primeri se navode presude oficirima VRS Vujadinu Popoviću i LJubiši Beari, koji su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, a većem je predsedavao pravo sudija Meron. Takođe, sudije Ađijusa i Daćuna, Mladićeva odbrana pominje upravo u predmetu protiv Vujadina Popovića. Sudija Meron je predsedavao i žalbenim većem Haškog tribunala koje je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora generalu VRS-a Zdravku Tolimiru isto zbog srebreničkog genocida, ali i žalbenim većem koje je generala VRS-a Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Što se tiče kineskog sudije Liua Daćuna, on je predsedavao većem u procesu protiv Vidoja Blagojevića, takođe oficira VRS-a, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora. Inače, Apelaciono veće osim Merona, Ađijusa i Daćuna, čine i Simor Panton i Priska Matimba NJambe.

Podsetimo, Ratka Mladića je Haški tribunal u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, kao i zbog uzimanja pripadnika Unprofora za taoce u periodu od 1992-95. godine. Na ovu presudu su se žalili i tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Svedok u slučaju Kravice odbio da svedoči

Beograd // Svedok je odbio da se pojavi pred sudom u Beogradu na suđenju bivšim pripadnicima Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (RS) koji su optuženi za masakr počinjen nad Bošnjacima iz Srebrenice, uz obrazloženje da je dobio pretnje, uprkos svom zaštićenom identitetu, piše BIRN. Kako ukazuje, pred Višim sudom u Beogradu u utorak je prezentovan izveštaj policije sa sastanka sa zaštićenim svedokom „301“, koji je rekao da je odlučio da ne svedoči na suđenju, zbog stresa koji ima usled pretnji, što je dovelo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. BIRN navodi da je predsedavajuća većem, sutkinja Mirjana Ilić pročitala je izveštaj u kom svedok tvrdi da je putem mobilnog telefona primio pretnje od nepoznate osobe. Nakon ovoga je ročište odloženo jer je optuženi Dragomir Parović i dalje u bolnici, nakon što je navodno prerezao vene. BIRN podseća da se osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (RS) sudi se po optužnici da su 14. jula 1995. počinili ratni zločin nad civilima u selu Kravice ubivši 1.303 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari