Dok je politike devedesetih, sud neće raditi za istinu 1Foto: Jelena Diković

Dokle god je na snazi politika iz devedesetih godina, niko, pa ni sud, neće raditi u interesu istine, napretka i budućnosti na prostoru bivše Jugoslavije, ističe za Danas Kada Hotić iz Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

NJen brat Mustafa jedan je od 1.313 ubijenih civila u selu Kravica kod Srebrenice. Mustafi je odsečena glava. Za ovaj masakr nad bošnjačkim civilima u toku je suđenje pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Nedeljko Milidragović i još sedmorica optuženih – Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić, terete se da su, kao pripadnici Centra za obuku „Jahorina“ Specijalne brigade policije MUP Republike Srpske, 14. jula 1995. unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac u BiH ubili najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

Kada Hotić, zajedno sa drugim članovima porodica žrtava, dolazi iz Bosne i Hercegovine na gotovo svaki glavni pretres. NJoj su u srebreničkom genocidu ubijeni i suprug Senad i sin Samir.

Obojica su ubijena u periodu od 11. do 17. jula 1995. Tako je prošlog petka ponovo došla u prestonicu Srbije da prisustvuje suđenju za ovaj zločin. Svedočile su Krstina Nikolić i Dobrila Stojanović i nijedna nije bila prisutna tokom masakra u selu Kravica.

– Svedoci su cirkus. Neverovatno je da se dovode svedoci koji samo govore „ne znam“, „nisam“ i slično – kaže Hotić za naš list ispred Specijalnog suda posle održanog glavnog pretresa u petak, 31. januara. Kako ističe, ona je 13. jula 1995. godina bila u autobusu koji je prolazio kroz Bratunac i videla je „bar 500 ljudi na kolenima i rukama na leđima“.

– Možda to nije bilo u vezi sa zločinom za koji se vodi postupak u Beogradu, ali je svakako u vezi sa svim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici – naglašava Hotić. Prema njenim rečima, osmorici optuženih je „najteže, jer će nositi taj teret do kraja života“.

– LJudsko biće mora da oseća grižu savesti. Sigurna sam da bi optuženi dali sve da nisu to što jesu. Ovako moraju da kažu da nisu krivi – objašnjava Kada Hotić. Kako naglašava, suđenje u Beogradu će „ući u istoriju, jer nema gumice koja će izbrisati istinu“.

– Nema na svetu oružja koji može da uništi ceo jedan narod – naglašava naša sagovornica. NJoj je žao što se mladi dive „ideolozima koji ih vode stranputicom“.

– Nikakva presuda meni ne može moje nadoknaditi. Ali presuda bi mogla da bude opomena za buduće generacije i putokaz za bolju budućnost – zaključuje Kada Hotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari