Male šanse da se Radeti i Jojiću sudi u Srbiji 1

Na osnovu odluke sudije pojedinca Međunarodnog Rezidualnog Mehanizma za krivične sudove od 14. septembra, male su šanse da će se Vjerici Radeti i Petru Jojići suditi u Srbiji, s obzirom na to da je Vlada Srbije priložila sudu podnesak u kome se navodi da njih dvoje više ne vrše javne funkcije što su svedoci naveli kao posebnu okolnost koja ih zabrinjava – ističe za Danas Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Međutim, naglašava naš sagovornik, konačna odluka će biti doneta tek nakon odgovora svedoka na to da li se osećaju bezbedno u slučaju suđenja u Srbiji kao i odgovora tužilaštva.

– Verujem da će zbog bezbednosti svedoka i zarad pravičnosti postupka, suđenje ipak biti u Hagu s tim što i dalje ostaje upitna saradnja Ministarstva pravde Srbije da se optuženi pojave na sudu – ukazuje Milosavljević.

Podsetimo, funkcionere Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića, Mehanizam, inače pravni naslednik Haškog tribunala, optužuje da su pretili i ucenjivali svedoke u postupku koji je pred Tribunalom vođen protiv njihovog političkog vođe Vojislava Šešelja.

Mehanizam je pre nekoliko dana ponovo pozvao svedoke da se izjasne da li bi svedočili ukoliko proces bude u Srbiji, s obzirom na to da su se ranije izjasnili da se ne bi osećali bezbedno.

Milosavljevića smo pitali da nam prokomentariše navode da je 4.000 dosijea Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, tzv. Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) dostavljeno prištinskom Udruženju ratnih veterana OVK, kao i da se među tim dokumentima nalaze imena svedoka.

Naš sagovornik smatra da se ta vest, u čiju istinitost sumnja, pojavila u cilju diskreditacije Specijalizovanih veća jer se bliži objavljivanje prvih optužnica protiv glavnih komandanata OVK.

– Važno je da sada kosovsko tužilaštvo brzo istraži ceo slučaj sa dosijeima, kako bi se svedoci osećali što bezbednije iako je sama medijska buka, bez pravosudnog epiloga o slučaju nanela dovoljno štete.

Upitan i da nam prokomentariše to što se pitanje nestalih našlo u vašingtonskom sporazumu koji su nedavno u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, Milosavljević smatra da je to pozitivna stvar, „ali kao i za niz drugih odredbi ne postoje mehanizmi za sprovođenje, tako da je to samo potvrda deklarativne posvećenosti obe strane, što nažalost nije nikakva garancija za efikasno pronalaženje nestalih.

– To se jedino može dogoditi ukoliko dođe do istraga o novim masovnim grobnicama i otvaranjem arhiva – naglašava Marko Milosavljević za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari