Mi imamo vremena! 1

Zajednička izložba mladih umetnika iz Srbije i sa Kosova pod nazivom „Mi imamo vremena!“ biće otvorena sutra, 14. februara u 18 časova u UK Parobrod.

Izložba je organizovana u okviru programa „Serbia and Kosovo: Intercultural Icebreakers“ koji od 2014. sprovodi Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji. U 2017/2018. ovaj program podržava Robert Bosch Stiftung.

Na otvaranju izložbe, u kojoj učestvuju Teodora Savić, Shpat Maloku, Vana Filipovski, Eni Pirana, Ana Novaković, Azem Deliu, Katarina Ilišković, Flutur Mustafa, Ivan Dinić, Ilma Kitivojević, biće organizovana i projekcija animiranog filma „Q&A“, u režiji Nebojše Petrovića, Izabele Mašić i Demira Mekića, kao i promocija publikacije sa esejima mladih umetnika/ca.

„Ovom izložbom želimo da stvorimo priliku za izlazak iz kruga kulturnog siromaštva, negativnih medijskih uticaja na stavove mladih, vraćajući pravo na stvaranje zajedničke kulture mira i prijateljstva kroz saradnju mladih umetnika sa Kosova i iz Srbije. NJihova umetnička dela dekonstruišu slike o „drugom“ i stvaraju prostor za susret sa „drugačijim“, između ostalog, i da bi pokazali kako je lako razbiti ove nametnute koncepte koji ne doprinose pomirenju i saradnji među mladima iz oba društva, koji u mnogo čemu dele iste probleme, snove i nadanja. Ulaskom u prostor u kome će biti izloženi plodovi zajedničkog rada ovih mladih umetnika, publika doprinosi „mogućnosti dijaloga“ i njegovih blagotvornih uticaja na naša društva. Izlaskom iz ovog prostora postajete svedoci i istovremeno nosioci snage koju prijateljstvo i saradnja pružaju u stvaranju drugačije, miroljubive i prijateljske stvarnosti. Istovremeno, prestajete da budete pod (ne)svesnim uticajem društvene realnosti opterećene propagandom koja u „drugom“ uvek i samo vidi neprijatelja. Umesto toga, mi imamo vremena da se bolje upoznamo – i mnogo važnije – da zajedno živimo i radimo u okolnostima koje ne zaboravljaju prošlost, ali u kojima smo odlučni da zajedno izgradimo svetliju budućnost“, ističu organizatori izložbe.

Izložba će biti otvorena do 17. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari