FHP: Ne treba koristiti izraz "genocid" 1Foto: Epa__VALDRIN_XHEMAJ_.jpg

Fond za humanitarno pravo Kosovo izrazio je nezadovoljstvo rezolucijom o srpskom genocidu na Kosovu, usvojenoj 16. maja u Skupštini Kosova.

Navodeći da kao najviša zakonodavna institucija, kosovski parlament treba da bude pažljiv u pravnim kvalifikacijama, FHP Kosovo u saopštenju podseća da „20 godina nakon okončanja oružanog sukoba još uvek nema nijedne presude bilo kojeg suda, međunarodnog ili lokalnog, kojom se zločini počinjeni na Kosovu kvalifikuju kao genocid“ i da zato „ovaj izraz ne bi trebalo koristiti u ovoj rezoluciji“.

FHP Kosovo podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudama protiv šestorice najviših srpskih zvaničnika za zločine na Kosovu konstatovao da su počinili zločine protiv čovečnosti, prekršili zakone i običaje ratovanja u obliku zajedničkog kriminalnog poduhvata, ali ne konstatuje postojanje genocida.

„Pre donošenja ovakve rezolucije, Skupština Kosova bi trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu. Ako rezolucija sadrži proizvoljne informacije, onda se diskredituje cela rezolucija“, piše u saopštenju, a prenosi KoSSev. FHP Kosovo ocenjuje da ovaj pravno neobavezujući akt neće uticati na ostvarivanje prava žrtava na pravdu, reparaciju ili pronalaženje istine.

Umesto da postavlja uslove za državu Srbiju, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se intenziviralo krivično gonjenje počinilaca zločina i konstatovale i potvrdile činjenice o ratnim i zločinima protiv čovečnosti na Kosovu, zaključuje FHP Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari