Pogled s prozora na grobove najmilijih 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Delić Tima se vratila u Bratunac. Sad živi sama. Sa prozora svoje kuće, na brežuljku iznad mezarja Veljaci, gleda u grobove svojih najmilijih. Tu je ukopala svoja dva sina i muža. Sestra i brat su joj ubijeni tokom zločina u Bratuncu, aprila i maja 1992. godine.

Posmrtni ostaci sestre su pronađeni u Sremskoj Mitrovici, u Srbiji „koja nije u ratu“ – zabeležila je Staša Zajović iz Žena u crnom, nakon dženaze na mezarju Veljaci 2008. godine.

Iz Žena u crnom podsećaju za Danas da su 1992. godine za vreme rata u BiH, na području opštine Bratunac, ubijena 603 bošnjačka civila. Stradanje je počelo 10. na 11. maj, dok je 12. maja svo nesrpsko stanovništvo Bratunca proterano. Takođe, tokom genocida u Srebrenici, jula 1995. godine, ubijeno je oko 2.100 stanovnika iz opštine Bratunac, koji su spas potražili u enklavi. Civili su bili zatočeni u fiskulturnoj sali osnovne škole „Vuk Karadžić“. Do sada su na mezarju Veljaci ukopani posmrtni ostaci 283 žrtava.

Kako navode iz Žena u crnom, pred Haškim tribunalom je za zločine u selu Glogova, u opštini Bratunac, u kome je ubijeno više od 60 osoba, na 10 godina zatvora osuđen Miroslav Deronjić, tadašnji predsednik kriznog štaba. Pred sudom Bosne i Hercegovine za zločine na području opštine Bratunac osuđen je Mladen Blagojević na sedam godina zatvora, dok je Sava Babić, nekadašnji komandir vojne policije oslobođen optužbi. Za zločine u bratunačkom selu Borkovac osuđeni su Mirko Todorović na 13 godina i Miloš Radić na 12 godina zatvora.

Žene u crnom su te 2008. prvi put posetile mezarje Veljaci, gde su prisustvovale dženazi posmrtnih ostataka ubijenih ljudi.

„Od tada traje naše poznanstvo i saradnja sa Šuhrom Sinanović i Udruženjem žena Podrinja“, ukazuju aktivistkinje Žena u crnom, koje će i ove godine prisustvovati dženazi na mezarju Veljaci, gde će odati poštu ubijenim bošnjačkim civilima.

„Prvi ukop i dženaza za 96 nevino stradalih održani su 12. maja 2007. godine… 12. maja 1992. u jednom danu, na livadi, za samo jedan sat pokošeno je mitraljezima oko 80 civila: dece, žena, muškaraca, svih uzrasta, od devet meseci do 86 godina. U državno organizovanoj ratnoj mašineriji, u sadejstvu oružanih formacija Republike Srpske i srbijanskog režima, kao i uvek, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu“, zabeležila je Staša Zajović.

Suđenje u Srbiji

Od decembra 2016., u Specijalnom sudu u Beogradu odvija se suđenje pripadnicima specijalne policije Republike Srpske, kojima se stavlja na teret da su tokom genocida u Srebrenici, 13. jula učestvovali u ubistvu 1.313 bošnjačkih civila u selu Kravica. Žene u crnom prisustvuju i prate suđenje i na taj način pružaju emotivnu, moralnu i političku podršku porodicama žrtava i preživelim, koji dolaze da prate suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.