Propusti Tužilaštva za ratne zločine 1Ilustracija Foto: Freeimages

Viši sud u Beogradu u četvrtak, 20. juna, u ponovljenom postupku doneo je presudu kojom je osmoricu optuženih oglasio krivim za ratni zločin izvršen tokom oktobra 1991. godine u mestu Lovas u Hrvatskoj i osudio ih na kazne zatvora od četiri do osam godina.

Petorici optuženih kazne su smanjene u odnosu na one koje su im izrečene u prvom prvostepenom postupku, dok su trojici optuženih ostale iste.

Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da je, zbog propusta u radu Tužilaštva za ratne zločine, za zločin u Lovasu osuđeno samo nekoliko izvršilaca, da su izostavljene mnoge žrtve, a izrečene kazne preniske u odnosu na počinjen zločin. U jučerašnjem saopštenju FHP ističe da je reč o jednom od najsloženijih i najobimnijih postupaka. Podseća da je prvobitnom optužnicom bilo obuhvaćeno više optuženih i 69 žrtava, ali Tužilaštvo nije obezbedilo validne dokaze i da su poslednjom optužnicom obuhvaćena samo osmorica optuženih i 28 žrtava.

„Tokom postupka izvedeni su dokazi koji ukazuju na odgovornost komandanta 2. brigade, pukovnika Dušana Lončara, koji je izdao naredbu za napad na Lovas u kojem je, pored ostalog, naveo da se selo očisti „od stanovništva koje je neprijateljski nastrojeno“, navodi se u saopštenju. Lončar nije procesuiran, a FHP je protiv njega podneo krivičnu prijavu 2016. FHP zamera Tužilaštvu i što optužnicom nije obuhvatilo  zločine seksualnog nasilja.

-Iako je postupak u ovom predmetu trajao 11 godina, Tužilaštvo za ratne zločine za sve te godine nije ispravilo brojne nedostatke. Takvo postupanje može dovesti do obeshrabrenja porodica žrtava budućih postupaka da svedoče i prate suđenja, jer ovakvo postupanje Tužilaštva kod njih ne može stvoriti uverenje da će pravda za smrt njihovih članova porodice biti zadovoljena, zaključuje FHP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.