U prelepom ambijentu Kaštela Ečka, gde je smešten Umetnički paviljon, okupiće se i stvarati slikari u novom sazivu likovne kolonije koju organizuje Savremena galerija Zrenjanin. Prema rečima Sunčice Lambić Fenjčev, kustosa galerije, 36. Susret akvarelista okupiće petoro umetnika a održava se od 28. maja do 1. juna.


– Oni se u svom radu nisu često susretali sa tehnikom akvarela i zato će to sada za njih biti izazov. Izložba radova nastalih u koloniji u Ečki biće otvorena 20. jula u Salonu Savremene galerije Zrenjanin. Radovi će ostati u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

Galeristkinja podseća da je zbirka dela savremene Jugoslovenske umetnosti Likovne kolonije Ečka druga po značaju i obimu, odmah iza zbirke dela u fundusu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Upravo tradicija ove kolonije, koja se održava neprekidno od 1956 godine, kao i širina umetničkih izraza koji se ovde podstiču sada kroz dva godišnja saziva – akvarel i slika – doprineli su bogaćenju njenog fonda i njenom značaju.

– Zbirka danas sadrži preko dve hiljade sedamsto umetničkih predmeta umetnika iz bivše Jugoslavije i inostranstva. Neki od značajnijih autora čija se dela čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin su Konjović, Lubarda, Šerban, Tabaković, Bijelić, dela umetnika Decembarske grupe, Mića Popović, Damnjan, Raša Todosijević, Uroš Đurić. Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija Ečka bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenske likovne umetnosti mogla videti na jednom mestu – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

U Umetničkoj koloniji akvarela u Ečki okupiće se petoro umetnika – Mirjana Blagojev, Nikola Macura i Andrea Palašti iz Novog Sada, Mirza Dedać i Marina Marković iz Beograda. Kolonija se realizuje u saradnji sa Udruženjem Skaska iz Zrenjanina.

Njeno održavanje omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari