Sutra završni ispit iz srpskog 1Foto: Stefana Savić

Sutrašnjim testiranjem iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u osnovnim školama počinje polaganje male mature.

Đaci će u četvrtak rešavati zadatke iz matematike, a u petak kombinovani test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Sva tri dana testiranje počinje u 9 sati, a učenici će imati dva sata da reše zadatke. Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti u nedelju, 18. juna.

Na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 30 poena, a ocene iz osnovne škole donosi maksimalno 70 bodova. Poeni po osnovu uspeha se izračunavaju tako što se prosek na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži brojem četiri, a na kraju sedmog i osmog razreda sa pet.

Ove godine ponovo se boduju rezultati sa takmičenja učenika osmog razreda, ali samo iz predmeta koji se polažu na maloj maturi. Prvo mesto na međunarodnom takmičenju donosi 12 poena, drugo 10, a treće osam. Za prvu nagradu sa republičkog takmičenja učenik dobija šest bodova, za drugu četiri, a za treću dva. I ove godine donja granica za upis u četvorogodišnje srednje škole je 50 poena.

Što se tiče pravila na samom završnom ispitu, učenici pored đačke knjižice na test iz srpskog jezika i kombinovani treba da ponesu grafitnu olovku, gumicu i hemijsku, dok su im za rešavanje zadataka iz matematike potrebni još lenjiri i šestar. U učionicu ili salu u kojoj će polagati završni ispit đaci smeju da unesu još samo flašicu sa vodom dok su mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji zabranjeni.

Sve odgovore u testu je potrebno napisati hemijskom olovkom. Učenici treba da imaju na umu da se ono što je napisano grafitnom olovkom prilikom pregledanja ne uzima u obzir. Zato je preporuka da se sve vreme koristi obična olovka, a kada su potpuno sigurni u svoj odgovor tek tada da ga zaokruže ili zapišu hemijskom olovkom. Prepravljeni i precrtani odgovori se ne priznaju.

Dovoljno mesta za sve

Prema podacima Ministarstva prosvete, ove godine osmi razred završava 72.232 učenika, a u srednjim školama ima 75.973 mesta. Od tog broja, 23,74 odsto je u gimnazijama, 19,68 u trogodišnjim profilima, a 53,35 u četvorogodišnjim srednjim stručnim školama. U odnosu na prošlu godinu, povećan je broj mesta u trogodišnjim školama za 4,6 odsto, a blago povećanje je i u gimnazijama. Naredne školske godine po dualnim ili profilima sa elementima dualnog obrazovanja moći će da se obrazuje 5.661 učenik, što znači da oni zauzimaju 7,5 odsto svih mesta za upis u srednjim stručnim školama.

Osnovci na raspustu

Za učenike od prvog do sedmog razreda osnovne škole danas se završava školska godina, dok je za srednjoškolce poslednji radni dan 20. jun. Nova školska godina počinje u petak, 1. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari