Terzić: Niko ne može biti izuzet od krivičnog gonjenja, čak iako je radio za državu 1Foto: N1

Pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal održava se pripremno ročište optuženom Veljku Belivuku. Ročište je zatvoreno za javnost, na njemu se predlažu dokazi, a optuženi se samo kratko izjašnjava da li je kriv ili ne. Glavnu reč ima tužilaštvo kao i advokati odbrane.

Podsetimo, uhapšene vođe kriminalne grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković i članovi njihovog klana Miloš Budimir i Vlade Draganić saslušani su u Tužilaštvu za organizovani kriminal 9. februara zbog ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Belivuk je tada rekao kako su Zvonko Veselinović, Sale i on „poslali momke da ruše u Savamali“.

Osumnjičeni su negirali krivicu za ubustva, istakavši da tužilaštvo i policija podmeću dokaze protiv njih. Belivuk je rekao i da će ispričati sve što su radili za državu u proteklim godinama, počevši od rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beograda.

S obzirom da je u poslednjem iskazu pred Tužilaštvom Belivuk rekao da će tek ispričati za koje poslove ga je država sve angažovala, čpostavlja se pitanje da li će na tome bazirati svoju odbranu.

Advokat Vladimir Terzić kaže za Danas da nije siguran da će angažovanje u događajima u vezi sa Savamalom i optužbe za ubistva koja je klan počinio biti moguće povezati u smislenu celinu.

– Ta krivična dela se moraju posmatrati odvojeno, bez obzira na moguće podstrekače na ista, odnosno, na činjenicu da je možda isti komandni lanac. Niko ne može biti izuzet od krivičnog gonjenja po osnovu “rada za državu”, jer po zakonu svako ima pravo da odbije naređenje čije bi izvršenje imalo obeležja nekog krivičnog dela. Ako je neko bio instrumentalizovan, ubeđen da postupa po nalogu vlasti, ne znači da neće snositi ličnu, ovde konkretnu krivičnu odgovornost – zaključuje Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari