Tužiteljka Bojana Savović za Danas: Stav Nenada Stefanovića "Tužilaštvo, to sam ja" je neprimeren i urušava ugled tužilaca 1Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Više javno tužilaštvo u Beogradu reagovalo je na tekstove u Danasu u kojima je bilo reči o prijavama koje je glavni tužilac Nenad Stefanović podneo protiv tužiteljke Bojane Savović, a ona za Danas ističe da se radi o još jednoj zloupotrebi službenih kanala komunikacije.

„Nemam nikakvu dilemu da su svi moji govori pozivali na poštovanje Ustava, zakona i morala, te da su bili u cilju zaštite ljudskih prava“, navodi Savović.

Kako je ranije navela za medije, viši javni tužilac Nenad Stefanović podneo je 11 prijava protiv nje, od kojih su četiri podnete Etičkom odboru, a sedam disciplinskih zbog njenih nastupa u medijima i na tribinama „Proglasa“.

„Sve prijave smatram neosnovanim, malicioznim i usmerenim na ometanje mog rada i na narušavanje mog poslovnog i privatnog integriteta“, ocenjuje Savović za naš list.

U poslednjem saopštenju VJT u kom se taksativno navodi po kojim osnovama su podignute prijave protiv tužiteljke Bojane Savović, navodi se i deo razgovora koji se odigrao u prostorijama tužilaštva.

U saopštenju i tvrdnje o razgovorima koji se nisu desili u javnosti

Tužiteljka Bojana Savović za Danas: Stav Nenada Stefanovića "Tužilaštvo, to sam ja" je neprimeren i urušava ugled tužilaca 2
foto Antonio Ahel/ATAImages

Kako piše u saopštenju, 13. decembra 2023. godine oko 9 časova u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Savović je, navodno, očigledno prekršila obavezu pravilnog postupanja prema kolegi, zameniku glavnog javnog tužioca VJT u Beogradu Miodragu Markoviću, kada mu se na kraju razgovora u vezi sa njenim upisom i ispisom sa posla, obratila se povišenim glasom.

„Nikad ti se više neću javiti, stvarno ste jadni i bedni na šta pristajete, prodali ste se za 20.000 veću platu i službeni auto, nikad ti se više neću javiti, mi ovde treba da radimo još 20 godina, sramota je šta radiš, rovaš po Mileninim predmetima, meni pišeš anonimne prijave za kuću, nećeš imati kome dobar dan da kažeš, niko ti se ovde više neće javljati, šutiraće te nogom u dupe kad te budu videli”, navodne su reči koje je tužiteljka Bojana Savović izgovorila, a zatim napustila kabinet.

Sve vreme dok je razgovor trajao u kabinetu je bio prisutan tužilački pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koji je čuo sve izrečeno, navodi se u saopštenju.

Ipak, Bojana Savović kaže da je o tome „detaljno odgovorila disciplinskom tužiocu“.

„Naravno da to nije tačno. Po toj ‘logici’, on i kolege, koje je nečim zadužio, mogli bi da podnose disciplinske prijave protiv svakog od nas. U odgovoru disciplinskom tužiocu sam navela niz argumenata i dokaza da Miodrag Marković ima neprijateljski odnos prema meni, da ima značajno veću platu od svih nas, da je dobio službeni automobil na raspolaganje 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, da je oslobođen rada na predmetima i dežurstava“, ističe Bojana Savović.

Kako tvrdi, pomenuti svedok razgovora u bliskim je odnosima sa višim javnim tužiocem Nenadom Stefanovićem.

„Drugog zaposlenog, koji je navodno svedok, u VJT je zaposlio upravo Nenad Stefanović, te ga je kao stručnog saradnika raspodelio da pomaže u upravljanju u tužilaštvu i on, za razliku od drugih stručnih saradnika, ne radi krivične predmete, ne pomaže tužiocima u radu, ni prilikom dežurstava“, tvrdi tužiteljka Bojana Savović.

Tužiteljka Bojana Savović za Danas: Stav Nenada Stefanovića "Tužilaštvo, to sam ja" je neprimeren i urušava ugled tužilaca 3
Foto FoNet Aleksandar Mijailović

Tužiteljka Bojana Savović se osvrnula i na navode iz saopštenja povodom prijave koju je dobila zbog učešća na tribini “Inicijative ProGlas” u Požegi u novmebru prošle godine.

“Ideja ProGlasa je da se svako aktivira koliko može, da prikupi dokaze o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu, da podrži svog komšiju, kao što je slučaj u Bavaništu… Dakle postoje načini da svako od nas uradi nešto za društvo u kome živi”, citirane su reči Bojane Savović u saopštenju VJT.

Oni su potom podsetili da su pojedini mediji izvestili da su tom prilikom zemljoradnici u protestu svojim traktorima blokirali vozila u kojima su se nalazili aktivisti SNS ispred kuće organizatora protesta u Bavaništu, a u prisustvu narodnih poslanika opozicionih stranaka.

Navodi Bojane Savović su, prema stavu Stefanovića, neprihvatljivi sa više aspekata.

Najpre, kako piše u saopštenju, ona je, iako je javni tužilac, javno otkrila svoje političko opredeljenje, te implicitno pozvala građane da urade isto što je urađeno Bavaništu: da izlaze na ulice, naročito kada su u pitanju politički skupovi, kao i da uzimaju pravdu u svoje ruke – što je nedopustivo za jednog nosioca pravosudne funkcije.

Savović je za Danas ponovila da je ljudima u Bavaništu bilo ograničeno kretanje, tako što su im aktivisti SNS-a opkolili kuću što je krivično delo „protivpravno lišenje slobode“.

„Imajući u vidu da su u kući bili bolesni ljudi, oni su morali da izađu iz kuće i tu dolazimo na teren instituta ‘krajnje nužde'“, pojašnjava tužiteljka Bojana Savović pozivajući se na Krivični zakonik Republike Srbije i njegove članove 132 (protivpravno lišenje slobode) i 20 (krajnju nuždu).

Tužiteljka Bojana Savović o sve češćim saopštenjima VJT

Tužiteljka se osvrnula i na same postupke višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića u kontekstu sve češćih saopštenja na sajtu ove institucije.

„Veliki problem je i taj što Nenad Stefanović zloupotrebljava službeni sajt Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i ponaša se kao da je to njegov privatni Fejsbuk ili X nalog (bivši Tviter, prim.aut)“, kaže Savović.

Savović ističe da stavovi i reagovanja koja se više puta dnevno objavljuju, a koja se ne potpisuju, ne predstavljaju stav zaposlenih u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i nikada nisu bili razmatrani na kolegijumima ovog tužilaštva.

„Njegov stav „Tužilaštvo, to sam ja“ je neprimeren i urušava ugled i samostalnost svakog nosioca javnotužilačke funkcije“, ocenjuje Savović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari