U EPS-u pre 20 godina smenjivali preko noći 1Foto: Arhiva Danasa

I dok se danima u Srbiji „rešava“ energetska kriza, traže krivci i smenjuju zaposleni u EPS-u, jer su brojna domaćinstva bila bez struje a sistem u kolapsu, podsećamo da su i pre tačno 20 godina smenjivani ljudi u elektroprivrednom sistemu, i to preko noći.

Naime, kako je pisao Danas u vikend izdanju pre dve decenije, Upravni odbor Elektroprivrede Srbije smenio je u noći između 13. i 14. decembra direktora REIK Kolubara Vladana Jovičića a za novog imenovao Slobodana Đerića. Jovičić (republički poslanik DSS), koji je smenjen na predlog tadašnjeg generalnog direktora EPS-a Ljubomira Gerića, u to vreme bio je na službenom putu u Češkoj.

Prema tadašnjim izvorima Danasa, „kadrovski lom“ u Kolubari bio je posledica sukoba unutar DOS-a (većina članova rukovodstva REIK su članovi DSS i SPS).

„Protiv smene Jovičića, kako saznaje naš list, izjasnili su se samo predsednik UO EPS Radomir Naumov i predsednik Sindikata EPS Milovan Ranković. Gerić je nedavno smenio i tehničkog direktora EPS Miljana Viksanovića, čije je mesto i dalje upražnjeno“, pisao je Danas, dodavši da je smenjeni direktor 17. decembra bio u Skupštini Srbije.

Za smenu rukovodećeg tima, čija je „prva violina“ bio, Vladan Jovičić dan kasnije u razgovoru za Danas rekao je da je u pitanju „puč izveden u dva po ponoći“, a da su nekorektna i nesuvisla obrazloženja iz EPS „uvredila zaposlene u REIK-u koji danonoćno crnče zarad svih nas“.

„Neverovatno zvuči podatak da je elektrana prebacila plan proizvodnje struje za 50 odsto, a da Kolubara pri tom nije ispunila proizvodnju! Pa šta su to oni u Obrenovcu ložili šašu ili naš ugalj. Ne pominju se međutim, oni koji planove zaista nisu ispunili, poput Kostolca, jer tamo rukovode podobni“, naveo je Jovičić tada.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

On je ocenio da je „predizborna trka počela na svim nivoima uprkos priči da od izbora nema ništa dok ne prođe četvorogodišnji mandat“.

„Podsećam da je Vladu Srbije, koja se sve više ponaša kao vlastodržac, a sve manje kao Vlada, DSS kritikovao i pre no što su počeli da nas smenjuju. Naš jedini motiv bio je činjenica da ne ispunjavamo ono što smo narodu obećali“, istakao je Jovičić.

Komentarišući najave da će uglja biti jedva do marta 2002. godine Jovičić je naglasio da resorni ministar ne priča o tome zbog čega nisu obezbeđena sredstva za nove etaže i da se umesto toga stalno serviraju „šarene laže“ o donacijama, programima razvoja…o štapu i kanapu, zapravo.

„Umesto istinitih podataka o bilasiranoj i balansiranoj proizvodnji, javnosti se prezentuju „činjenice“ koje treba da pokažu kako dosadašnje rukovodstvo Kolubare tobože nije ništa radilo. Zbog posledica ovakve politike ispaštaćemo svi, posebno Lazarevac, Ub, Lajkovac, Obrenovac, Aranđelovac, pa i Valjevo koji su direktno naslonjeni na ugljenokope“, dodao je smenjeni direktor JP Kolubara.

 

 

Na smene u „Kolubari“ i imenovanje novih direktora Sindikat Površinskih kopova Rudarskog basena Kolubara, kako je saopštio, nije želeo da se meša, smatrajući da to nije posao sindikata. Ali su međutim, izrazili nezadovoljstvo načinom na koji je izvršena smena direktora Vladana Jovičića.

Sindikat, je takođe demantovao i informacije DB da je u Kolubari pripreman štrajk.

„Informacije resornog ministarstva i Vlade Srbije da je so smene u poslovodnom vrhu Kolubare došlo zato što nije ispunjen godišnji plan proizvodnje uglja vređa sve rudare u Kolubari koji su svojim radom dali pun doprinos da se plan ispuni“, preneo je Danas saopštenje tog sindikata.

Dragan Maršićanin (DSS), koga je nekoliko dana pre toga na mesto predsednika Narodne skupštine zamenila Nataša Mićić, povodom smene direktora „Kolubare“ Vladana Jovičića rekao je da za to nije bilo nikakvog razloga, jer prema njegovim rečima, u „Kolubari“ je „prebačena proizvodnja i iza smene stoje politički razlozi“. Prema oceni Dragana Maršićanina, Srbija je tada bila u veoma dubokoj političkoj krizi.

Dve decenije kasnije, kada je zbog novonastale energetske krize 14. decembra održana sednica Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on je zatražio odgovornost v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića, da bi dan kasnije Grčić smenio četiri direktora ali ne i sebe. I dok mnogi traže upravo Grčićevu ostavku, predsednik Srbije, nakon sastanka sa predstavnicima kompanija iz oblasti energetike i nadležnima rekao je da Milorad Grčić sada sređuje sistem i kad to završi „računajte da je pre četiri dana podneo ostavku„.

 

Jeftina struja u Beogradu od 22.45 časova

U nedelji koju opisujemo, Danas je preneo i agencijsku vest da je Elektroprivreda Srbije 17. decembra uveče donela odluku, koja se odnosila isključiovo na teritoriju Beograda, a prema kojoj će umesto od 22 časa niža tarifa važiti od 22.45 časova i trajati, kao i dosad, osam sati. U njoj se navodi i da je u EPS-u rečeno da je odluka o pomeranju vremena korišćenja jeftinije struje doneta radi ravnomerne potrošnje i rasterećenja elektroenergetskog sistema. U EPS-u je najavljeno da će novo vreme korišćenja jeftinije struje važiti sve dok traju ledeni dani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari