U Novom Pazaru svi bi u arhitekte i psihologe, nema interesovanja za prehrambenu tehnologiju 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Prijemne ispite za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskih studija na 16 programa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) polagalo je 752 kandidata, od kojih se njih 618 izborilo za brucošku poziciju, objavio je danas radio Sto plus.

Najveće interesovanje među budućim brucošima tradicionalno je vladalo za studije arhitekture, gde se za 60 slobodnih mesta prijavilo 88 kandidata, kao i za studije psihologije gde će od prijavljenih 79 kandidata biti upisano 50.

Među pet najpopularnijih studijskih programa nalaze se i poslovna informatika, vaspitač u predškolskim ustanovama i zdravstvena nega gde se u proseku prijavilo oko 70 kandidata, dok raspoloživih mesta ima za po 60 brucoša.

Kada je u pitanju broj prijavljenih u odnosu na upisnu kvotu, najviše praznih mesta će ostati na studijama prehrambene tehnologije gde su se prijavila samo dva kandidata, iako mesta ima za njih 30.

Više prijavljenih kandidata od raspoloživih mesta ima na studijama softverskog inženjerstva (61), građevinarstva (58), farmacije (55), rehabilitacije (50) i engleskog jezika (34), a manje na hemiji (28), biologiji (21) i matematici (13).

Od planiranih 730 slobodnih mesta za upis brucoša, njih 505 će se školovati o trošku budžeta.

Školarina za 225 samofinansirajućih studenata je od 60.000 do 70.000 dinara, u zavisnosti od studijskog programa, izuzev farmacije za koju iznosi 120.000 dinara.

Upis brucoša obaviće se od 11. do 15. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari