U subotičkom naselju Makova sedmica migranata gotovo da nema, meštani uplašeni 1Makova sedmica, foto: J. Patarčić/Danas

Jedna osoba je izgubila život, a šest je povređeno u oružanom sukobu između dve grupe migranata, koji se dogodio u subotu u šumi na Makovoj sedmici. Iako je danas, dva dana nakon incidenta, situacija u naselju mirna, meštane je ovaj događaj potresao i uplašio, a nadležni poručuju da će njihova bezbednost biti podignuta na viši nivo.

Jutros je na Makovoj sedmici bilo mirno.

Malobrojni meštani koje smo zatekli u centru naselja, iskoristili su rane jutarnje časove da odu u prodavnicu i kupe sve što im je potrebno za kuću, a potom i da svrate u pekaru po svež hleb.

Na mestu gde se račva put prema šumi, danas nije bilo policije, pa su vozila mogla nesmetano da prolaze.

Kod javne česme na dečjem igralištu, u centru naselja, Vlastimir Radmilović puni boce svežom vodom.

Dok ih stavlja na bicikl, kaže da na ovom mestu obično uvek borave migranti, ali da je ovog jutra situacija drugačija.

“Danas je dosta mirno i sad je dobro, jer u ovo vreme ih uvek ima ovde. Sad izgleda kako ih je milicija pokupila, manje ih je”, kaže Vlastimir.

Ono što se dogodilo u subotu ujutro u šumi na obodu naselja, Vlastimir kaže da je potreslo meštane.

Iako sam nije čuo pucnje, objašnjava da mu šogorica živi u blizini šume, zbog čega otprilike zna gde se sukob odvijao.

“Kako čovek ne bi bio uplašen? Nikad ne znaš da li su naoružani, šetaju svuda i svi se osećamo uplašeno, nema tu ko nije. Ne znam kako ovde dolaze, da li ih taksisti dovoze ili šta, ali tu se skupljaju i ima ih po 20-30 i onda idu u šumu”, priča Vlastimir.

U subotičkom naselju Makova sedmica migranata gotovo da nema, meštani uplašeni 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Kakva je situacija sada u šumi, naš sagovornik kaže da ne zna, ali ističe da u samom naselju uvek ima migranata, a da se njihov broj znatno povećao u poslednjih godinu dana.

“Ima ih non stop. Ne znam da li ih to taksisti dovoze, a sad su već i naučili, pa i peške idu u šumu i preko granice hoće da beže”, dodaje Vlastimir.

Do sada, kako veli ovaj meštanin Makove sedmice, nije imao problema sa migrantima, ali ističe da je oprezan i da retko izlazi noću, a ima i svog “čuvara”, psa kojeg uveče pusti u dvorište kuće.

Kako smo se oprostili sa Vlastimirom, iz pravca šume dolaze tri Avganistanca sa omanjim prtljagom na leđima i zastaju baš kod česme da se okrepe.

U razgovoru sa njima, na vrlo oskudnom engleskom jeziku, saznajemo da napuštaju šumu jer strahuju za svoju bezbednost.

Tvrde da se oružani sukob dogodio između dve krijumčarske grupe, sirijske i palestinske, zbog čega su uplašeni i žele da se sklone u prihvatni centar.

“Mi smo uplašeni i sada napuštamo šumu i idemo u kamp”, kazao je jedan od Avganistanaca.

Njima se nakon desetak minuta, kod česme u centru naselja, pridružilo još troje migranata, a potom su peške napustili naselje.

U subotičkom naselju Makova sedmica migranata gotovo da nema, meštani uplašeni 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Nakon incidenta koji se dogodio u subotu, meštani Makove sedmice okupili su se u večernjim časovima na mirnom protestu u centru mesne zajednice, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog ove, ali i celokupne situacije u naselju jer se ne osećaju bezbedno.

Da ne treba da strahuju i da mogu da budu mirni, kaže načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, objašnjavajući da je do sada sprovedena “potpuna dislokacija migranata sa prostora subotičke šume”, kao i da će policijske patrole dežurati 24 sata na njenom prostoru.

Dodaje i da u rešavanje ovog problema treba da se uključe sve institucije i da se pokaže politika zajedništva koja je sada najpotrebna.

“U naredna dva dana organizovaću sastanke sa načelnikom Zapadnobačkog i Severnobanatskog upravnog okruga, s obzirom da i oni imaju iste ili slične probleme kao mi i videćemo da izvučemo određene pouke i da nađemo modele za buduće delovanje po ovom pitanju. Takođe ću u Severnobačkom okrugu organizovati i sastanak sa vrhom državne bezbednosti. Mislim da će se to dogoditi u narednih 15 dana i o tome ću obavestiti javnost”, poručuje Šoralov, naglašavajući da će jedna od tema sastanka biti i na koji način da se prošire kapaciteti prihvatnih centara za migrante, koji su prebukirani.

U subotičkom naselju Makova sedmica migranata gotovo da nema, meštani uplašeni 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Podsetimo, u oružanom sukobu između dve grupe migranata koji se dogodio u subotu ujutro u šumi na Makovoj sedmici, jedna osoba je izgubila život, a šest je povređeno.

Jedno lice je prebačeno u Novi Sad, a preostalih pet je zbrinuto u subotičkoj bolnici. Na intenzivnoj nezi se nalazi šesnaestogodišnja devojčica poreklom iz Irana, čije je stanje još uvek kritično.

Zbog sumnje da je učestvovao u sukobu, policija je juče uhapsila državljanina Avganistana A. N. (26) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju.

Njemu je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari