U Užicu počele sportske igre studenata Univerziteta u Kragujevcu: Lepo je pobediti, ali najvažnije je dobro druženje (FOTO/VIDEO) 1Foto: N Kovačević

Vedri i nasmejani, uz pratnju doboša i dece u narodnim nošnjama, studenti su, svečanim defileom, najavili jednodnevne sportske igre Univerziteta u Kragujevcu koje su počele u Užicu, pod nazivom „Kup rektora“ i pod sloganom „Sport je život“.

Takmičenje koje je, u ime Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca, organizovalo Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu, priređeno je 38. put i nakon tri godine pauze, zbog pandemije kovida 19.

Užičani su pozdravljali veselu povorku koja se kretala od Narodnog muzeja, Ulicom Dimitrija Tucovića i zaustavila se na Trgu partizana, na kome su sportske igre i zvanično otvorene.

U Užicu počele sportske igre studenata Univerziteta u Kragujevcu: Lepo je pobediti, ali najvažnije je dobro druženje (FOTO/VIDEO) 2
Foto: N. Kovačević

„Osim takmičenja, nadam se da ćemo se i dobro zabaviti“, uspeo je da kaže jedan od studenata iz vesele povorke.

Više od 1.000 studenata 12 fakulteta, od kojih je šest u Kragujevcu i isto toliko u Užicu, Čačaku, Jagodini i Vrnjačkoj Banji, takmičiće se u sedam disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji – odbojka, košarka, fudbal, šah, streljaštvo, rukomet i stoni tenis.

Na užičkom trgu, pristizali su studenti i, nakon „postrojavanja“, zapevali „Bože pravde“, a najmlađi članovi užičkog KUD Prvi partizan su, spletom narodnih igara iz užičkog kraja, pobrali simatije prisutnih i veliki apluz.

„Važno je da svako sa sobom ponese uspomene na zajedničko druženje i vreme provedeno u Užicu. Sport je timski duh, kultura optimizma i vedrine“, govorila je konferensijerka.

Milica Ašanin sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, koja je članica rukomente ekipe, srećna je što joj se pružila prilika da učestvuje na takmičenju.

„Važno je da se, pored učenja, bavim i sportom. Jeste važno učestvovati, ali i pobediti“, iskrena je i nasmejana Milica.

Natalja Bogović je studentkinja treće godine Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i već je iskusna rukometašica, jer se tim sportom bavi 15 godina.

„Ovo je i savršena prilika da pokažem šta znam, a biće i dobrog druženja“, očekuje Natalija i dodaje da su njeni utisci o Užicu „fenomenalni“, te da je u tom gradu bila i ranije, zbog ligaškog takmičenja.

Prodekanka za nastavu Pedagoškog fakulteta u Užicu prof. dr Sanja Maričić je  podsetila na to da je „Kup rektora“ jedna od najvećih sportskih manifestacija Univerziteta u Kragujevcu.

U Užicu počele sportske igre studenata Univerziteta u Kragujevcu: Lepo je pobediti, ali najvažnije je dobro druženje (FOTO/VIDEO) 3
Foto: N. K

„Želim da negujete olimpijski duh, uživate u takmičenjima, poštujući protivnike i vlastitu želju za pobedom i da današnji dueli budu dueli velikih prijatelja jer će“, poručila je profesorka učesnicima, „svi biti pobednici“.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je poželela  dobrodošlicu gostima i istakla da je Užice, „u susret 2024. godini, u kojoj će biti prestonica kulture Srbije, danas centar mladosti, znanja, sporta i nauke“.

Za tu manifestaciju je rekla da je važna „jer studenti pokazuju veštine u kolektivnim i pojedinačnim sportskim disciplinama, ali i zbog toga što se druže i šire duh prijateljstva i zdravog takmičenja“.

U Užicu počele sportske igre studenata Univerziteta u Kragujevcu: Lepo je pobediti, ali najvažnije je dobro druženje (FOTO/VIDEO) 4
Foto: N. K.

Podsetivši na to da je „Kup rektora“ poslednji put održan pre tri godine u Čačaku, prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, koji je otvorio takmičenje, objasnio je da se takvim događajima „neguju sport i fizička kultura, da se studenti druže i upoznaju ostale delove naše zemlje“.

„Kad sam bio student, sport je bio na fakultetima, ali je već odavno izbačen i kao izborni predmet. Možda ćemo pokušati da ga vratimo u nastavu. U svakom slučaju, ovakve manifestacije doprinose, pre svega, druženju i upoznavanju naših studenata i gradova u kojima se nalaze naši fakulteti“, kazao je rektor novinarima i dodao da taj Univerzitet ima oko 20.000 studenata.

U Užicu počele sportske igre studenata Univerziteta u Kragujevcu: Lepo je pobediti, ali najvažnije je dobro druženje (FOTO/VIDEO) 5
Foto: N. K.

Mina Dimitrijević iz Udruženja studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu, veoma je srećna što je taj fakultet, nakon devet godina, ponovo domaćin tako velikog sportskog događaja.

U Užicu počele sportske igre studenata Univerziteta u Kragujevcu: Lepo je pobediti, ali najvažnije je dobro druženje (FOTO/VIDEO) 6
Mina Dimitrijević/Foto: N Kovačević

„Uložili smo dosta truda i rada i uspeli sve da organizujemo, uz podršku mnogih volontera, uprave Pedagoškog fakulteta, Grada i svi su se potrudili da nam pomognu“, navela je Mina i otkrila da su ona i ostali studenti tog fakulteta „sa nestrpljenjem dočekali današnji dan“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari