Udruženi stanari prave igralište po svojoj meri   1Foto: Printscreen / Youtube

Stambena zajednica u mirijevskom bloku u ulici Davorina Jenka deluje kao velika porodica. S

ve odluke o funkcionisanju zgrade donose uz dogovor, a jedan od najvećih uspeha koji su kao zajednica postigli jeste to što su od investitora dobili parcelu za dečje igralište.

Radovi na budućem igralištu već su počeli, postavljena je ograda i napravljena oplata za izgradnju letnjikovca.

„Na radionici sa predstavnicama Centra za urbanu politiku i sa arhitektama dogovorili smo se kako će parkić izgledati. Usvojili su neke naše predloge, dali neke svoje, i vrlo brzo očekujemo konačan nacrt kako bismo krenuli da radimo“, kaže Bojan Rajković, jedan od stanara zgrade u Mirijevu.

U planu je da se prilikom izgradnje igrališta koriste samo prirodni materijali, odnosno drvo, kao najbezbednije za decu.

„Trudićemo se da svaka igračka bude višenamenska, da imamo svojevrsni poligon na kome će biti školica, panjeva u različitim bojama i raznih drugih zanimacija za decu. I odrasli će imati svoj kutak, jer ćemo pored letnjikovca napraviti i mesto za roštiljanje, tako da će nam deca biti ’na oku’ dok se igraju“, kaže Rajković.

Ovu stambenu zajednicu karakteriše i dobra komunikacija:

„Od samog starta imamo Viber grupu, u kojoj dogovaramo sastanke, dešavanja ispred zgrade i slično. Otvorili smo Instagram i Fejsbuk stranicu, a u planu je da se napravi internet prezentacija naše stambene zajednice“, priča Rajković i naglašava da je za dobro funkcionisanje bilo koje zajednice zaista neophodno da su svi ravnopravni i uključeni u sve. Kod njih predlog za uređenje prostora može da dâ svako, a onda zajedno donose odluke.

Pored toga što se svakodnevno posećuju i organizuju razna druženja, i Novu godinu dočekali su zajedno, ispred zgrade, pored parcele na kojoj će ubrzo biti parkić.

„Ogranizovali smo dodelu paketića, došao je i Deda Mraz, družio se sa decom… Jeste bilo hladno, ali je bila zaista lepa atmosfera“.

Prema rečima Rajkovića, njihova deca s nestrpljenjem čekaju da se igralište završi, naročito što planiraju da tu slave i rođendane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari