"U Srbiji ne postoje javni servisi" 1Foto: Peđa Popović

U Srbiji ne postoje javni servisi već javna medijska preduzeća, a RTS predstavlja „državotvornu televiziju“, ocenili su učesnici tribine „Javni servisi u Srbiji – u rukama vlasti ili građana“, na štandu lista Danas u okviru sajma medija.

S druge strane, državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović branio je poziciju Ministarstva kulture naglašavajući da se vlast ne meša u uređivačku politiku i sadržaje medija u vlasništvu države,

Učesnici ove diskusije bili su državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović, bivši urednik Radio Beograda i dugogodišnji dopisnik BBC Đorđe Vlajić, istraživačica javnog mnjenja Jovanka Matić i bivša novinarka RTV Sanja Kljajić iz pokreta „Podrži RTV“. Razgovor je vodio novinar lista Danas Bojan Cvejić.

Cvejić je na početku istakao da se niko od predstavnika Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nije odazvao na poziv za učešće u raspravi, iako je stav ovog tela važan za funkcionisanje javnih servisa. Takođe, RTS i RTV su zvanično odbili da pošalju predstavnike za učešće u tribini.

Dok je Gajović isticao da ne želi da govori o REM-u jer rad ovog tela nije u njegovoj nadležnosti već o tome vodi računa Narodna Skupština, ali da se ne može reći da je tema javnih servisa u Srbiji „neuređena“, dugogodišnja istraživačica i ekspertkinja za medije Jovanka Matić naglasila je da su analize sadržaja javnog servisa koje REM sprovodi jako šture, površne, i ne zalaze u to da li javni servis ostvaruje javni interes, što mu je osnovni zadatak.

– RTS je državotvorna televizija. Vladajuća garnitura napravila je podelu uloga među medijima tako da se svaki obraća dobro definisanoj ciljnoj grupi. Uloga RTS-a je da bude  ozbiljan, dostojanstven ni u čemu ekstreman, površan, govori samo o temama koje se tiču državnih interesa i to samo iz vizure državnih organa. To nanosi dugorocčnu štetu ideji javnog servisa jer se to protura kao njegova funkcija, naglasila je Matić.

Ona je istakla da bi ovakva slika i program mogli da se promene, odnosno približe svojoj svrsi kada RTS potpuno pređe na finansiranje samo putem pretplate, odnosno prestane da se dotira iz budžeta, što bi po Zakonu trebalo da se desi od sledeće godine.

Ipak, državni sekretar je ukazao da još nema uslova da se javni servisi finansiraju samo od pretplate, te da bi to bilo moguće kada bi cena bila veća. 

– Ne postoji zabrana da država finansira javni servis, tako se radi u pola Evrope. Država je, pre svega, u obavezi da obezbedi stabilno, pravovremeno finasiranje u dovoljnom obimu. Zato je predlog Ministarstva da se ovakav model finansiranja nastavi još dve godine, jer ne možemo da obezbedimo pretplatu kakva bi bila potrebna za normalno funkcionisanje. Mislim da bi pretplata od 200 ili 250 dinara bilo nešto što nas ne bi preterano opterećivalo a za javne servise dobar finansijski stimulans za bolji sadržaj programa, naveo je Gajović.

Đorđe Vlajić je, iz ugla nekoga ko je godinama radio u sistemu RTS-a, istakao da je ovakav način finasiranja neka vrsta „naknadne pameti“, političkog interesa i nema osnovu u zakonu.

– U Srbiji ne postoje javni servisi nego javna medijska preduzeća jer po načinu na koji funkcionišu i kako se finansiraju iskaču iz načela o uređivačkoj i poslovnoj nezavisnosti, ocenio je Vlajić.

Javni interes je ključni osnov za postojanje javnog servisa, a Vlada, preko nadležnog ministarstva i REM-a treba samo da se stara da li javni servis ispunjava tu zakonsku obavezu, istakao je Vlajić. On je zaključio i da ni javni servis ni nadležni državni organi sada ne obavljaju te svoje osnovne funkcije zbog čega dobijamo „sliku zarobljenih institucija“ koje suštinski postoje na papiru ali ne rade ono za šta su napravljene. 

Novinarka Sanja Kljajić podsetila je na aferu masovnog otpuštanja novinara sa Radio televizije Vojvodina, kao vid političkog pritiska na uređivačku politiku, nakon čega se kvalitet programa koji ovaj javni servis emituje drastično pogoršao.

Istraživanja o programu nakon otpuštanja pokazuju, otkriva Kljajić, da sada informativni program samo prenosi saopštenja i konferencije državnih oragana, bez ili jako malo novinarske obrade i profesionalnog pristupa temama.

RTS se dotira iz budžeta još dve godine

Ideja Ministarstva kulture i informisanja je da se javni servis finansira od pretplate ali i dotira iz budžeta naredne dve godine jer za sada nije moguće obezbediti pretplatu koja bi pokrila sve troškove, rekao je državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović na tribini na štandu Danasa na Sajmu medija- Media Market.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari