Vanredna situacija zbog poplava u više mesta širom Srbije: Bujica kod Jagodine nosila automobile, obustavljen saobraćaj na pruzi Beograd-Niš (VIDEO) 1Foto: Twitter/@MilenaB24366673

Jako nevreme pogodilo je danas nekoliko gradova i mesta u Srbiji, a u nekolicini njih je proglašena vanredna situacija. Brojna domaćinstva su poplavljena, a meštani evakuisani. Obustavljen železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Niš kod Jagodine.

Kako prenosi RTS, obilne kiše u Pomoravlju izazvale su izlivanje desetina seoskih potoka i rečica, a bujica kod Jagodine nosila je automobile, traktore i poljoprivrednu mehanizaciju.

U opštini Svilajnac izlila se reka Trstena i poplavila desetak kuća u selu Vojska, gde je proglašena i vanredna situacija. Štete od bujica ima i na teritoriji opštine Paraćin. Vanredna situacija na teritoriji grada Čačka zbog poplava.

Jaka kiša rano jutros izazvala je izlivanje u više mesnih zajednica kod Čačka, pa je pod vodom više od 20 kuća i mnoga dvorišta.

U Čačku je zato, kako javlja RTS, doneta odluka o proglašenju vanredne situacije za celu teritoriju grada.

Na terenu su uz vatrogasno spasilačke, ekipe Civilne zaštite, Crvenog krsta i javnih preduzeća.

Zbog naglog rasta reke Lugomir, u 16.40 obustavljen je kompletan železnički saobraćaj na magistralnoj pruzi Beograd-Niš kod Jagodine.

Ugrožen je železnički most na Lugomiru, jer je reka došla do metalne konstrukcije i nanela veće količine granja i panjeva, tako da most nije bezbedan za prolazak vozova.

Bujica je u Dragoševcu kod Jagodine nosila automobile, traktore i poljoprivrednu mehanizaciju.

Vodostaj reke Belice u centru Jagodine tokom dana došao je do kritičnih granica. Jedan gradski most je zatvoren, a na ugroženim delovima obale postavljene su vreće sa peskom i obezbeđeno stalno dežurstvo ljudi i mehanizacije.

Jagodinska hitna pomoć zbog poplavljenih prostorija izmeštena je u bivšu kovid ambulantu, a Služba urgentne medicine u glavnu zgradu bolnice.

U opštini Svilajnac izlila se reka Trstena i poplavila desetak kuća u selu Vojska, gde je proglašena i vanredna situacija.

Nekoliko lica je evakuisano.

Štete od bujičnih voda ima i na teritoriji opštine Paraćin.

U opštini Varvarin proglašena je vanredna situacija u tri sela – Suvaji, Obrežu i Bačini zbog velike količine padavina i izlivanja bujičnih tokova.

Kako prenosi Regionalna informativna novinska agencija (RINA), izlila se Loznička reka, a pod vodom je i magistralni put.

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije saopštio je danas da je prošle noći, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine evakuisano šest osoba, od kojih dvoje dece.

RINA navodi da vodena bujica nosi sve pred sobom, te meštani ne mogu da izađu napolje. Poplavljeni su podrumi i dvorišta.

Nevreme je ponovo pričinilo štetu i na putnoj infrastrukturi. Obilazni put oko Čačka takođe se našao pod vodom, što od jutros usporava saobraćaj na ovoј frekfentnoj deonici.

Iz snimaka koji kruže po društvenim mrežama vidi se da je voda na ulicama do pola automobila, koji se zbog toga jedva kreću.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora MUP za vanredne situacije Nedeljko Gagić izjavio je da je trenutno u 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija.

„Trenutno je najkritičnije na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici MUP, koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija“, rekao je Gagić, a prenosi FoNet.

Kako piše ozonpress.net, jaka kiša koja je počela da pada u Čačku i okolini oko četiri sata ujutru, dovela je do izlivanja kanala i delom Lozničke reke u samom centru naselja Loznica.

„Ulicama kroz ovo naselje proticala je prava bujica koja je sa sobom nosila granje, otpad i kante za smeće.Voda je ušla u desetak dvorišta. Ovo je drugi put u poslednjih 15 dana da se Loznica našla pod vodom“, navodi ovaj portal.

Pod vodom se ovoga jutra ponovo našle i Ulice Stefana Prvovenčanog i Svetog Save jer kanalizacija nije mogla da primi toliku količinu vode, ali i sam Kružni put, kao i Beljina.

Vanredna situacija zbog poplava u Sokobanji i delovima Majdanpeka 

Opštinski štab za vanredne situacije u Sokobanji proglasio je danas vanrednu situaciju na celoj teritoriji te opštine zbog poplava, dok je štab u Majdanpeku tu odluku doneo za određene mesne zajednice.

Opštinski štab u Sokobanji odluku je doneo jer su vremenske neprilike izazvale poplave u mnogim mestima i nanele veliku štetu infrastrukturi, a uvođenjem vanrednog stanja će se smanjiti rizik od novih elementarnih nepogoda i zaštititi životi i zdravlje ljudi.

Zbog velike količine padavina, porasta nivoa reke Moravice i opasnosti od poplava zatvoreni su putevi prema selima Beli potok i Dugo polje, takozvani mlinski most u Rtanjskoj ulici i put prema vrelu iz pravca Čitluka. Ostali putevi na teritoriji opštine Sokobanja funkcionišu otežano.

U saniranju posledica od vremenskih neprilika učestvuju JP „Srbija vode“, JP „Zelenilo“, preduzeće za puteve „Štrabag“, kao i druga sokobanjska javna preduzeća i privrednici. Pomoć pružaju i ekipe Sektora za vanredne situacije .

Opštinski Štab za vanredne situacije u Majdanpeku proglasio je danas vanrednu situaciju na području Mesne zajednice Leskovo i delu Mesne zajednice Rudna Glava, na potezu Valja Prerasta, gde su u subotu popodne velike bujične vode poplavile više domaćinstava.

Na rašćišćavanju terena radi sva raspoloživa mehanizacija lokalnih javnih preduzeća, a pomoć se očekuje i od kompanije „Ziđin“ (Zijin).

Voda za piće se doprema do kuća kojima je onemogućeno normalno vodosnabdevanje. Tokom jučerašnjeg dana radnici „Elektrodistribucije“ postavili su improvozovane drvene stubove i na taj način obezbedili snabdevanje strujom.

Opštinska Komisija za procenu štete trebalo bi najkasnije do srede da sačini detaljan izveštaj o posledicama poplava, kako bi se pomoglo postradalim domaćinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari