"Jasno je da je Vučićev patriotizam samo udomljavanje kadrova": Sagovornici Danasa o proslavi Dana državnosti 1Foto: Printscreen/RTS

U sklopu obeležavanja Dana državnosti Srbije, u četvrtak je u 20.30 časova istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske organizovan velelepni vatromet.

Samo u Beogradu sinoć je 500 dronova izvelo koreografiju trasom dužom od 750 metara rečnog toka, a krenuli su sa Kalemegdana u 20.25 sati. Zvuk vatrometa, koji je organizovan na Sava promenadi, čuo se i u udaljenim delovima grada.

Narodna poslanica Natalija Stojmenović ističe za Danas da su ova i slične manifestacije odraz lažnog patriotizma.

„U zemlji u kojoj se pacijenti pomeraju na onkološkoj listi samo ako glasaju za SNS mi sa druge strane imamo skupu i glamuroznu predstavu patriotizma. Jasno je da je Vučićev patriotizam udomljavanje kadrova, korupcija i bogaćenje njemu najbližih krugova“, kaže naša sagovornica.

Stojmenović dodaje da to ipak neće doveka trajati.

„Ipak taj lažni patriotizam neće još dugo trajati, ali sloboda, pravda i jednakost koji će posle njega doći su ono što čini srž Sretenjskog ustava za koju smo svi dužni da se izborimo“, navodi ona.

Politički analitičar Dragomir Anđelković sličnog je stava, te način na koji je obeležen Dan državnosti naziva „kič patriotizmom“.

vatromet
Foto FoNet Marko Obradović Edge

„Pozerski patriotizam je iskombinovan sa vulgarnom medijskom hipnozom. To je Vučićeva napredna Srbija u kojoj je sve banalizovano, pa i Dan državnosti“, kaže Anđelković.

Anđelković takođe navodi da „što je više zastava i vatrometa za državne praznike, veća je tragedija srpskog naroda na Kosovu“.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ipak u velikom vatrometu koji je upriličen vidi jedan drugi problem.

„Nemam ništa protiv da se Dan državnosti (Sretenje) dostojno obeleži u Srbiji, pa i da bude vatromet u najvećim gradovima. Za ove aktivnosti, doduše, moraju biti sprovedene javne nabavke i mora se znati koje firme to izvode. Znamo iz bliske prošlosti koliko je bilo zloupotreba budžetskih sredstava baš u vezi sa prazničnim osvetljenjem i vatrometima“, objašnjava Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari