Vazduh opasan po zdravlje 1Ilustracija: Nenad Kovačević

Kvalitet vazduha u Užicu, na osnovu merenja koje je prethodnog dana obavio ovdašnji Zavod za javno zdravlje, kategorisan je kao „opasan“ po zdravlje ljudi.

Koncentracija čađi, prema analizama tog zavoda, 9. januara u centru grada, kod zelene pijace, bila je 169 mikrograma u kubnom metru vazduha, što je više od tri puta od maksimalno dozvoljene vrednosti koja iznosi 50 mikrograma.

– Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu u kući i smanje aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima, navodi se u preporukama Zavoda.

I proteklih dana kvalitet vazduha u gradu bio je veoma loš i kategorisan je kao „vrlo nezdrav“. Zbog specifične konfiguracije grada koji je smešten u kotlini, što sprečava prirodno provetravanje, Užičani su suočeni sa velikim i hroničnim problemom aerozagađenja. Kvalitet vazduha se pogoršava tokom zime kada se, kako stručnjaci ukazuju, pokrenu individualna ložišta u kojima se koristi čvrsti ogrev.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari