Asocijacija maturanata u Novom PazaruFotografija: Mina Jovičić

Godinama unazad vlada veliko interesovanje Novopazaraca za turske stipendije koje dodeljuje Vlada republike Turske, a koja pokriva troškove školovanja, stanovanja i plus mesečni džeparac.

Konkurs za stipendije je raspisan, pa su se tim povodom u prostorijama Asocijacije maturanata okupili zainteresovani mladi Novopazarci u želji da čuju nešto bliže o tome i reše svoje nedoumice.

Turska Vlada dodeljuje stipendije studentima širom sveta za medrese i teološke fakultete, kao i za sve druge programe osnovnih, master i doktorskih studija u svim gradovima Turske.

-Do sada je 1170 studenata iz Srbije studiralo u Turskoj. U Novom Pazaru postoje čak i prostorije Asocijacije studenata koje okupljaju naše studente, bivše i one buduće, tako da smo uvek povezani- rekao je Bašar Bašol, Generalnim konzul Republike Turske u Novom Pazaru.

Ovakav vid školovanja je olakšica i za roditelje, kao i za studente, istakao je Nazim Ličina, predsednik Asocijacije maturanata Republike Turske

-Mladi imaju mogućnost da pored besplatnog školovanja upoznaju jednu novu kulturu, neke nove običaje, steknu poznanstva sa vršnjacima iz celog sveta koji putem iste stipendije dolaze u Tursku i pored diplome koju će uzeti, biće bogatiji za jedno novo iskustvo- kazao je Ličina.

Sve diplome koje se steknu tokom školovanja u Turskoj u Srbiji su validne, a pored toga studenti donose sertifikat o položeom C1 nivou turskog jezika, a studenti koji se vrate nakon studija lako dolaze do posla- dodao je predsednik Asocijacije maturanata Republike Turske.

Studenti se za Dijanetove stipendije, mogu prijaviti od danas do 15. marta, dok je rok za prijavu za osnovne, master i doktorske studije do 20. februara. Prijave će se primati online na “diyanetburslari.tdv.org”, kao i na „turkiyeburslari.gov.tr“, a sve detalje o procesu prijave studenti mogu pronaći na ovim web adresama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari