Glavni okrivljeni za ubistvo Đokića "računa" na neuračunljivost? 1Foto: N1

Višem javnom tužilaštvu u Nišu nastavljeno je saslušanje svedoka u okviru istrage brutalnog ubistva Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25) iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac, a zbog kojeg su u pritvoru petorica okrivljenih.

Istragu prate brojne medijske spekulacije o motivima i načinu ubistva Đokića, a posebno o razlozima zbog kojih je prvookrivljeni, Goran Dž., inače njihov rođak i komšija, kao saizvršioce označio svoje sinove, S. Dž. i M. Dž., koji za tu noć imaju alibi.

U niškom VJT juče su u svojstvu svedoka saslušana petorica kolega okrivljenog M. Dž., koji su potvrdili da je on u noći ubistva bio na dežurstvu u vatrogasnom domu brigade, te da nije napuštao radno mesto. Prošlog ponedeljka su petorica kolega njegovog brata, S. Dž., potvrdila da je i on bio na poslu, u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, sa kojeg se vratio kući 30. septembra.

– Svedoci su potvrdili da su braća S. Dž. i M. Dž. kritične noći bila na svojim radnim mestima, na kojima, pritom, zbog prirode njihovih poslova, postoji evidencija dolazaka i odlazaka, a ne može da se ode neprimećeno. Žalbu na određivanje pritvora podneli smo još 27. oktobra, ali na nju nismo dobili odgovor, što je neuobičajeno, jer se o žalbama obično odlučuje u roku od dva do tri dana. Sada ćemo podneti predlog za ukidanje pritvora – ukoliko je on određen zbog „mogućeg uticaja na svedoke“, sada takav razlog ne postoji, jer su svedoci saslušani. I razlozi kao što su „uznemirenje javnosti“ i „zaprećena kazna“, ne stoje, jer je potpuno jasno da S. Dž. i M. Dž. nisu neposredni izvršioci ubistva – rekao je za Danas advokat Filip Domazet, branilac osumnjičenih S. Dž. i M. Dž.

Domazet je još kazao da se braća nisu izjašnjavala na okolnost da ih je otac Goran Dž. imenovao kao saizvršioce ovog krivičnog dela, niti im je to postavljeno kao pitanje. On je dodao da oni „znaju da su umešani“ u slučaj ubistva na osnovu izjave njihovog oca date u policiji“.

U niškom VJT je juče, nakon petorice vatrogasaca, saslušano i troje svedoka koji su se izjašnjavali o alibiju braće K. M. (30) i A. M. (29) iz sela Moravac, koje je Goran Dž. imenovao kao neposredne izvršioce zločina, nakon čega su pritvoreni. On je, naime, po izveštavanju dela medija, nakon izjave da njegovi sinovi imaju veze sa ubistvom, pred tužilaštvom povukao takvu tvrdnju, a optužio K. M. i A. M., koji su inače odranije poznati policiji, da su ga navodno ucenili i primorali da zaustavi auto Đokića, a da je jedan od braće navodno likvidirao porodicu.

Prema nezvaničnim najavama, za danas je predviđeno ponovno saslušanje Gorana Dž., koji će se suočiti sa K. M. i A. M. kako bi se „izvršilo prepoznavanje“. Okrivljeni K. M. i A. M. su prethodno pred tužilaštvom izjavili da je u vreme ubistva jedan od njih bio kod kuće, a drugi sa devojkom, što, kako su naveli, potvrđuju i nadzorne kamere na kući, kao i svedoci. Oni su na saslušanje u VJT došli iz inostranstva, nakon što su dobili poziv.

Nezvanični izvori našeg lista su kazali da protiv braće S. Dž. i M. Dž. i braće K. M. i A. M. za sada navodno nema drugih dokaza izuzev izjave prvoosumnjičenog Gorana Dž. U medijima su se pojavile spekulacije da on kroz optužbe drugih „sabotira istragu“ kako bi navodno „zaštitio nekoga ko mu je možda bio i saučesnik, a do koga mu je stalo“, ili je planski odugovlači, pošto zna da njegovi sinovi imaju alibi. Još uvek je ostalo nerazjašnjeno da li je prvookrivljeni u izvršenju zločina imao još nekog saučesnika.

– U pravnom smislu, svaki okrivljeni ima pravo i da laže, a u ovom slučaju mi ne znamo šta je prvookrivljeni pričao u policiji, pred tužilaštvom i sudijom za prethodni postupak. To što je on, po izveštavanju medija, svoje sinove predstavio kao saučesnike pokazuje da je reč o psihički poremećenoj ličnosti. Pretpostavljam da će se on i braniti neuračunljivošču, odnosno bitno smanjenom uračunljivošću, kako bi isposlovao da kaznu ne izdržava u zatvoru, već u bolnici za psihijatrijske bolesti- rekao je za Danas Goran Barun, nekadašnji zamenik načelnika Policijske uprave Niš.

Direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici Milan Stanojković, inače neuropsihijatar sa supspecijalizacijom iz sudske psihijatrije, ranije je za naš list kazao da najmonstruoznije zločine „ne izvršavaju samo duševno bolesni ljudi, već i oni koji su u užem smislu duševno zdravi, odnosno nemaju psihozu“. Oni nemaju duševno oboljenje u užem smislu, ali imaju poremećaj ličnosti, što se nekada zvalo – psihopatologija, objasnio je.

Izvori bliski istrazi kazali su da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje, a da je oko 43.000 evra, koji su pripadali Goranu Đokiću, pronađeno u dvorištu kuće jednog od sinova Gorana Dž., koji u vreme ubistva i nakon njega nije bio kući. Prema navodima dela medija, Goran Dž. je navodno povremeno prao automobil ubijenog rođaka, te tako viđao „sef sa novcem koji je on držao u automobile“.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni „folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica. Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu saopšteno je da je obdukcijom utvrđeno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, pa spaljeni. Poslednji put su viđeni 26. septembra uveče u selu Žitkovac, gde su bili u poseti Goranovoj majci, trag im se gubi u toku noći, a njihov nestanak prijavljen je 28. septembra uveče. Đokići su, inače, držali menjačnicu u Aleksincu.

Šta tereti Gorana Dž.?

Prema nezvaničnim izvorima, do sada je prikupljeno najviše dokaza protiv Gorana Dž., koji ga „optužuju“ da je neposredno učestvovao u ubistvu Đokića. Na vreći sa novcem i novcu navodno su nađeni tragovi njegove DNK, a pištolj iz kojeg su ubijeni Đokići otkriven je u kući njegove supruge u Aleksincu, sakriven u ventilacionom otvoru. Snimci kretanja Gorana Dž., zabeleženi sigurnosnim kamerama na benzinskoj pumpi u Aleksincu i u Tešici, vremenski ga dovode u vezu sa mestom ubistva. Jedan svedok je izjavio da je Goran Dž. navodno tražio da mu napravi pištolj sa prigušivačem, što je on i učinio – misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu, a drugi je kazao da mu je okrivljeni vratio dug od osam hiljada evra – neposredno nakon ubistva Đokića.

VJT: Do sada saslušano 13 svedoka

U okviru istrage koja se sprovodi protiv petorice okrivljenih koji se sumnjiče da su izvršili i pomogli izvršenje krivičnog dela teško ubistvo na štetu porodice Đokić iz Moravca, intenzivno prikupljamo dokaze i podatke od značaja za postupak i preduzimamo sve potrebne dokazne radnje. U dosadašnjem toku postupka je pored saslušanja okrivljenih, ispitano i ukupno trinaest svedoka, navodi se u izjavi niškog VJT dostavljenoj Danasu.

U VJT su dodali da postupanje po žalbama na pritvorska rešenja nije u nadležnosti tužilaštva već Apelacionog suda u Nišu.

Moguća kazna i doživotni zatvor

Više javno tužilaštvo u Nišu je u nedavnom saopštenju navelo da su Goran Dž., kao i njegovi sinovi M. Dž. i S. Dž. osumnjičeni za izvršenje krivičnog dela teškog ubistva iz člana 114 stav 1 tačka 11 Krivičnog zakonika.

Prema ovom članu, osobama koje su „sa umišljajem lišile života više lica“ preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari