Politika i mediji odgovorni za nepoverenje mladih u EU 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Mladi u Srbiji svakodnevno dobijaju poruke od vlasti, putem medija, da su zemlje Evropske unije pretnja za Srbiju – da hoće da ubiju predsednika, otmu Kosovo – posledica toga su rezultati istraživanja koji ukazuju na značajan pad poverenja mladih u Evropsku uniju.

Ovako rezultate istraživanja interpretira za Danas Boban Stojanović, politikolog i autor Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji.

Odgovori mladih pokazali su da se nastavlja trend opadanja podrške procesu evrointegracija u populaciji od 15 do 30 godina. Ulazak Srbije u EU podržava 38 odsto mladih, što je za skoro pet odsto manje nego prošle godine. Ove godine je prvi put zabeležen veći procenat protivnika ulaska Srbije u EU, pošto takav stav ima 40 odsto ispitanika.

S druge strane, mladi bolju budućnost i životni standard vide u zemljama Zapadne Evrope. Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju a od 60 odsto bi se preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Boban Stojanović objašnjava da ovakvi podaci, kao i ostali odgovori iz istraživanja, pokazuju da mladi i dalje smatraju da je bolji standard u Evropskoj uniji, da bi rado živeli tamo, ali da jednostavno ne veruju da je moguće da Srbija zaista i postane članica ove zajednice.

– Oni vide sve prednosti života u EU ali su izgubili verovanje i nadu da će se Srbija zaista i priključiti. Politika u Srbiji zajedno sa medijima stvara narativ koji je protiv EU – da najveće zemlje Evrope hoće da ubiju predsednika, da hoće da otmu Kosovo, da su pretnja za Srbiju. Deklarativno, vlast jeste za EU, ali njihove izjave i česte pretnje usmerene Uniji stvaraju i kod građana negativan stav. Politika je ta koja utiče da mladi ne veruju da će Srbija ikada ući u EU, zato i imaju ovakvo mišljenje, zaključuje Stojanović.

On dodaje da bi, pored toga, sam proces evrointegracija trebalo da bude transparentniji, jednostavno objašnjen „običnim“ građanima, kako bi oni mogli da vide kako se to odražava na njihov život.

– Građani su otuđeni i neinformisani o evrointegracijama. Ne znači njima kada čuju „poglavlje 15“ ili neki drugi broj, oni žele da znaju kako to utiče na svakodnevicu, ističe Stojanović.

Ovaj politikolog primećuje i da je „začuđujuće“ to što mladi ne vide da bi se u Srbiji živelo bolje ukoliko bi postala članica Unije.

– Ovo je jedan od ključnih nalaza i to je ono što je zabrinjavajuće. Oni vide da se tamo živi dobro, ali ne veruju da bi i u Srbiji bilo bolje ulaskom u EU, naglašava Stojanović.

Najveća podrška mladih Rusiji

Velika razlika u odnosu na prošlogodišnje stavove mladih jeste i to što ove godine čak 33 odsto njih smatra da Srbija u spoljnoj politici treba da se oslanja na Rusiju. Za oslanjanje na EU izjasnilo se 21 odsto, a isto toliko mladih je reklo da „ne zna“ za koga se opredeliti u spoljnoj politici. ZA „drugo“ se izjašnjava njih 20 odsto, dok samo 5 odsto podržava SAD. Istraživanje je obavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) od maja do jula ove godine sa 1.238 osoba starih od 15 do 30 godina.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari