Radio po zakonu, pa dobio otkaz 1Foto: Nenad Kovačević

Predrag Spasojević, diplomirani pravnik i rukovodilac Odeljenja za pravne i skupštinske poslove u Opštini Požega, proglašen je za neraspoređenog službenika i najavljen mu je otkaz samo zato što je, kao poverenik za informacije od javnog značaja u toj lokalnoj samoupravi, radio po zakonu.

U rešenju, koje je potpisao Velimir Maksić, načelnik Opštinske uprave, navedeno je da Spasojević, od 17. oktobra ove godine, „ima status neraspoređenog zaposlenog u Opštinskoj upravi“ i da mu „prestaje radni odnos protekom roka od dva meseca od konačnosti rešenja kojim je utvrđeno da je neraspoređen“.

Umesto pravno utemeljenog obrazloženja, u rešenju se navode koeficijenti za obračun njegove plate, kao i to da mu pripada uvećanje plate od 0,4 odsto za svaku od devet godina radnog odnosa, koliko je bio zaposlen u opštinskoj upravi.

– To rešenje niko ne razume. Zna se kako može da prestane radni odnos – zbog disciplinske mere, prekršaja ili krivičnog dela, ukidanja radnog mesta ili radne jedinice, ali ništa od toga nije navedeno u rešenju. Nema ni mišljenja sindikata, što je obaveza kod prestanka radnog odnosa, kaže za Danas Spasojević.

Navodeći da je obrazloženje „skandalozno, jer u njemu nije naveden nijedan zakonski osnov za otkaz“, i najavljujući da će se žaliti opštinskoj komisiji, te da će, ukoliko ta komisija ne uvaži žalbu, podneti krivičnu prijavi protiv Velimira Maksića, Spasojević je za Danas ocenio da se iza toga „krije osveta opštinske vlasti zbog toga što je, kao poverenik za informacije od javnog značaja, radio u skladu sa zakonom“.

Naime, Spasojević je, u martu ove godine, na zahtev Udruženja građana „Inicijativa za Požegu“ dostavio tom udruženju zvaničan odgovor u kome je naveo da je nelegalan objekat, koji je opštinska vlast nameravala da kupi za 12 miliona dinara. Iako je lokalna vlast tvrdila suprotno, kao i da je ta transakcija zakonita i da u njoj nema sukoba interesa, Spasojević je u toj informaciji naveo da za taj objekat „nije izdata građevinska dozvola“ i da „nije legalizovan, već je samo podnet zahtev za legalizaciju, bez potrebne dokumentacije“.

Početkom oktobra pokušao je da postupi i po drugim zahtevima „Inicijative za Požegu“, koja je zatražila informacije o broju radno angažovanih i ukupnom broju zaposlenih u opštinskoj upravi u 2015, 2016, 2017. i tokom prvih deset meseci ove godine, ali u tome je bio sprečen. O tome je, 17. oktobra, obavestio „Inicijativu za Požegu“ i Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

– Obaveštavam vas da mi nije omogućen pristup informacijama od strane Milorajke Marković, rukovoditeljke Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, kod koje se nalaze informacije, a uz prethodnu konsultaciju sa Velimirom Maksićem, načelnikom Opštinske uprave, napisao je Spasojević.

Svedočeći o tome da mu je „Milorajka Marković rekla da joj je načelnik Velimir Maksić zabranio da prima bilo kakve zahteve za pristup informacijama od javnog značaja“, on je dodao da je „ona, nakon konsultacija sa Maksićem, odbila da primi zahtev“.

– Istog dana, samo tri ili četiri sata nakon njihovih „konsultacija“, uručeno mi je rešenje o tome da mi praktično prestaje radni odnos i to samo zato što sam poštovao Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kazao je Spasojević za Danas.

Na pitanje Danasa da li joj je Maksić naložio da Spasojeviću ne dozvoli pristup traženim informacijama, Milorajka Marković je najpre odgovorila da se za „sve te informacije obratimo Maksiću, kao ovlašćenom licu u opštinskoj upravi“, a potom je navela:

– Nije mi ništa naložio. Rekla sam Predragu Spasojeviću da je načelnik Velimir Maksić odgovorno lice za podatke koje mi je tražio. On je tražio podatke sa kojima ja ne raspolažem, jer nemam elektronsku kadrovsku evidenciju i trebalo je da se obrati nekom drugom, rekla je u telefonskoj izjavi Milorajka Marković, a potom prekinula vezu.

Rekavši da bi „trebalo sa njim da razgovaramo u radno vreme u utorak, kada će“, kako se izrazio „ispripovedati o tom neradničkom slučaju i ostalim neradničkim slučajevima u opštinskoj upravi“, Velimir Maksić je, na opasku Danasa da u obrazloženju rešenja nema formulacija o tome da je Spasojević kršio radnu disciplinu ili da je neradnik, već su navedeni koeficijenti za njegovu platu, uzvratio:

– Za tog Spasojevića trebalo je da se javite pre deset godina, jer deset godina apsolutno ne radi ništa i sam sebe je učinio neraspoređenim. Nisam u prilici da sada ispričam celu istoriju njegovog nerada u opštini. Konačno smo rešili da nešto promenimo za njega i druge neradnike, naveo je Maksić. Na ponovljeno podsećanje da tih kvalifikacija nema u rešenju, on je uzvratio:

– Javite se u radno vreme u utorak ujutro, doviđenja i prijatno.

Netačne Maksićeve tvrdnje

– U opštinskoj upravi radim devet godina i jedan mesec. Nikada protiv mene nije vođen disciplinski, prekršajni ili krivični postupak, niti mi je bilo ko išta usmeno zamerao na račun mog rada. Problem je u tome što sam poštovao zakon i dostavljao informacije od javnog značaja onima koji su ih zvanično tražili, što je bila moja obaveza, odbacio je Maksićeve tvrdnje Spasojević, koji je bio i uzbunjivač i savetnik za zaštitu prava pacijenata u Požegi.

Novi primer bahatosti

Nakon pokušaja naprednjačke vlasti u Požegi da, u februaru ove godine, za 12 miliona dinara iz opštinskog budžeta kupi nelegalni objekat, čiji je suvlasnik muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega, što su građani upornim protestima sprečili, nezakonitog obelodanjivanja ličnih podataka i vređanja učesnika protesta zbog čega je reagovao i poverenik Rodoljub Šabić, kao i tužbi koje su Mitrovićeva i Milan Božić (SNS), predsednik opštine, podnosili protiv Aleksandra Divovića, učesnika protesta i aktiviste „Inicijative za Požegu“, a koje je sud odbacio, rešenje o Spasojevićevom otkazu je još jedan primer bahatosti požeške vlasti.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari