Roditelji protestuju, istražuju, apeluju, država ćuti 1Ilustracija Foto: FreeImages/Erik Plomp

Majke nestalih beba ove nedelje su protestovale pred Ministarstvom pravde u Beogradu, roditelji su inicirali formiranje komisije koja će istraživati duple bolničke protokole u Nišu, a udruženja roditelja nastavljaju da apeluju na državu da preduzme svoj deo odgovornosti i donese zakon za rešavanje ove afere.

Dve majke – Ana Pejić, sekretarka „Udruženja nestalih beba Beograd“, i LJubina Katić su, drugi ponedeljak za redom, po hladnoći i snegu, dva sata stajale u kutijama ispred zgrade Ministarstva pravde. One smatraju da su im deca, iako proglašena mrtvom, zapravo ukradena, prodata ili data na usvajanje, a razlog njihovog protesta je što država nije omogućila da se ovi navodi istraže.

Usvajanje zakona o nestalim bebama odlaže se već pet godina, nakon što je Evropski sud za ljudska prava po tužbi jedne majke koja je dobila spor protiv Srbije, presudio da država mora zakonom da reši ovu aferu. Zakon se ipak ne usvaja već ga ovdašnje vlasti obećavaju pred svako novo zasedanje Komiteta ministara Saveta Evrope koji raspravlja o učinku Srbije na ovom polju. Komitet je u više navrata izrekao opomene zbog izostanka bilo kakvog učinka, ali ni to nije bilo dovoljno da organi države Srbije ispune obećanja roditeljima. SE je poslednji put izrekao opomenu Srbiji 6. decembra ove godine tražeći hitno usvajanje pomenutog zakona uz podsećanje da je „bezuslovna obaveza Srbije da se u celosti, efektivno i bez odlaganja pridržava presude“.

Ipak, domaće vlasti, odnosno nadležno Ministarstvo pravde, i skupštinski odbor za pravosuđe nisu se oglašavali o ovoj opomeni, niti su pokrenuli bilo kakve konkretne mere. Jedino su čelnici Kliničkog centra u Nišu, na inicijativu udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ iz Kragujevca, pristali da formiraju zajedničku komisiju čiji će cilj biti sređivanje dokumentacije i arhive svih klinika u tom centru, kako bi se utvrdilo da li je bilo duplih protokola i pronašla dokumentacija koja nedostaje.

Da je trenutno stanje odraz sistemske nebrige države za roditelje, ocenila je Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) juče tokom gostovanja na televiziji N1.

– Oni su sami prinuđeni da vrše istragu, što je nedopustivo i šalje poruku da državi nije stalo. Mora da postoji nadležan organ koji će vršiti istragu, navela je ona, objašnjavajući da i predlog zakona koji je na čekanju nije adekvatan te da treba proširiti obim roditelja koji mogu da zatraže istragu.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.