Rok za uručivanje presude u aferi "Indeks" probijen za 400 dana 1Foto: Aleksandar Veljković

Slađana Bojković, predsednica Višeg suda u Smederevu i predsedavajuća sudskog veća u postupku protiv aktera afere Indeks – najvećeg korupcionaškog skandala u istoriji domaćeg školstva vezanog za prodaju diploma i ispita na kragujevačkom Pravnom fakultetu – potvrdila je za Danas da prvostepeno osuđenim indeksovcima presude nisu uručene ni skoro 15 meseci od izricanja.

– Tačno je da presuda u predmetu Višeg suda u Smederevu K 47/19 još nije dostavljena strankama u postupku. Nacrt presude je izrađen i u toku je detaljna i sveobuhvatna kontrola onoga što je napisano u obrazloženju presude, budući da je upravo to od bitnog značaja za jasnoću presude i konačne zaključke koji, u svakoj presudi pa i ovoj, treba da budu smisleni i napisani na način koj ne ostavlja bilo kakve nedoumice o oceni dokaza i onome što je sud tokom postupka utvrdio, a što je u krajnjem ishodu bilo od uticaja prilikom izricanja presuda.

Ovo se navodi na početku odgovora sutkinje Bojković na naša pitanja o „sudbini“ presuda prvostepeno osuđenim indeksovcima. Naš list je 23. januara, pozivajući se na nezvanične informacije iz Višeg suda u Smederevu, objavio da prvostepena presuda akterima afere Indeks još nije ni pismeno obrađena, a kamoli uručena, iako im je zvanično izrečena još 5. decembra 2019. godine.

Sutkinja Bojković je objasnila da je „izrada presude poslednja, ali izuzetno značajna faza u krivičnom postupku“ i da „od kvaliteta njene izrade, a ne samo dokaza koji su izvedeni na glavnom pretresu, zavisi konačan ishod postupka i uspeh u eventualnom žalbenom postupku“.

– Zato je nužno njenu sadržinu i više puta prekontrolisati i proveriti da li su svi elementi krivičnog dela opisani ili neki nedostaje, da li postoje nelogičnosti i greške, da li ima suvišnih i zbunjujućih elemenata, da li su individualizovani predmet i posledica i slično, navodi sutkinja Bojković. Ona napominje da se sa obradom i uručenjem presuda kasni i zbog broja optuženih protiv kojih je postupak okončan (20) i radnji krivičnih dela koja su obuhvaćena optužnim aktima (65)…, ali i obimnosti činjenične građe, što samo „spis predmeta sa glavnog pretresa ima oko 6.000 strana, ne računajući priloge“….

U delu šumadijske akademske zajednice nemaju, međutim, svi razumevanja za argumente predsednice Višeg suda u Smederevu.

Profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Marko Pavlović navodi da je u Zakoniku o krivičnom postpku doslovce navedeno da će „presuda koja je objavljena, pismeno da se obradi i dostavi u roku od 15 dana“.

Uz ovu osnovnu odredbu, predviđen je, kaže naš sagovornik, i izuzetak – „u naročito složenim predmetima“, kada predsedavajući veća može od predsednika suda da zatraži da odredi rok u kojem će presuda da bude pismeno obrađena i dostavljena“.

– U slučaju tzv. afere Indeks, umesto 15 dana, sudija Bojković je sama sebi, pošto je i predsednica suda, produžila rok na više od 400 dana, što je čak 27 puta više od normalnog roka. Zašto je, umesto 15 dana, sudija Bojković ostavila više od 400 dana za izradu presude? Odgovor je krajnje jednostavan: zato što joj se tako može. A tako joj se može zbog toga što za takvo ponašanje uživa podršku viših sudskih, ali i izvršne i zakonodavne vlasti, smatra Pavlović. On podseća da je 28. decembra 2015. protiv sutkinje Bojković podneta krivična prijava, zbog toga što „opstrukcijom procesa u aferi Indeks omogućava zastarelost pojedinih slučajeva, što povlači za sobom nadoknadu materijalne štete optuženima i posledično ogromnu štetu budžetu, koja se meri stotinama hiljada evra“.

I profesor Zoran Ponjavić smatra da se odugovlačenje sa izradom i uručenjem presuda prvostepeno osuđenim Indeksovcima izrodilo u „ošljarenje bez presedana“, koje ide u prilog svim akterima postupka – optuženima zbog mogućnosti zastarevanja krivičnog dela za koja su osuđeni, advokatima zbog naplate usluga…

Suđenje 11 godina


Sutkinja Slađana Bojković je 5. decembra 2019, nakon suđenja koje je trajalo punih 11 godina, izrekla prvostepenu presudu kojim je 16 aktera afere Indeks, od kojih su dvanaestoro univerzitetski profesori, osuđeno na ukupno 61 godinu robije.

Najviše kazne dobili su nekadašnji dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Sveto Purić, osam godina i profesorka Dragana Petrović, koja je osuđena na sedam godina zatvora.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari