Tempo pregovora zavisi od napretka Srbije u reformama 1Foto: BETAPHOTO/EUROPEAN COMMISION/DS

Što se tiče pristupnih pregovora Srbije, na državama članicama je da odluče o otvaranju novih poglavlja.

Pridruživanje Evropskoj uniji je proces koji se zasniva na zaslugama. Na osnovu pregovaračkog okvira Srbije, tempo pregovora definiše se napretkom Srbije u sprovođenju reformi, naročito u vezi sa vladavinom prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, kaže za Danas Ana Pisonero Hernandes, portparolka Evropske komisije, upitana kako komentariše izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da „Srbija nije zaslužila da prošle godine ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje“.

Prema mišljenju Brnabić, odluka EU o neotvaranju poglavlja „nije fer“.

Pisonero Hernandes ističe: „Verujemo da će vlada u Srbiji dati odlučan podsticaj reformskoj agendi koja se odnosi na pridruživanje EU, što će omogućiti da se ovaj proces nastavi.“

Povodom tvrdnje srpske premijerke, Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, ukazuje za naš list: „Mišljenja sam da smo ovu temu već više puta obradili, i da smo razumeli da Brisel i Beograd ne gledaju istim očima na pregovarački proces.“

– Bez ikakve sumnje, Srbija nije zaslužila otvaranje ni jednog jedinog poglavlja, i tu stavljamo tačku. Stručnoj javnosti bilo je jasno da posle radnog papira o poglavljima 23 i 24, takozvanog non-pejpera, kao i Izveštaja Evropske komisije iz oktobra meseca, da od međuvladinih konferencija i otvaranja poglavlja neće biti ništa. Podvukao bih da odlaganje ovih konferencija ne znači i prekid pregovora, ali je to trenutno najoštrija opomena za Beograd. Odlaganja otvaranja pregovaračkih poglavlja u oba ciklusa 2020. godine jasna su poruka da dosadašnji pristup pregovorima koji ima Vlada Srbija, kao i nedostatak volje za suštinskim reformama u oblasti vladavine prava, ali i u fundamentima demokratije, naši evropski partneri više ne mogu da tolerišu, ocenjuje on.

Štiplija konstatuje da je očigledno da dosadašnji pristup Brisela – „jedno po jedno lakše poglavlje po međuvladinoj konferenciji“, nije dao nikakve rezultate, „ali je i očigledno da je Beograd ignorisao poruke koje se time šalju“.

– Takvo otvaranje poglavlja samo je stvaralo privid normalnosti u pristupnom procesu ka punopravnom članstvu, dok se uporedo sa tim nazadovalo u stanju demokratije i vladavini prava. Ovim Evropska unija šalje jasnu, ali ne i lošu poruku Vladi Srbije. Ona uzima u obzir najbolje interese građana Srbije, ali i svoje interese koji joj neće dozvoliti greške koje je činila u prošlosti, misleći na Bugarsku, ili poteškoće koje joj se događaju sada, misleći na Mađarsku i Poljsku, poručuje sagovornik Danasa.

Jadranka Joksimović: Očekujemo detalje nove metodologije do početka marta


Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je za portal Euractiv.rs da Srbija ne čeka skrštenih ruku pregovore sa EU po novoj metodologiji.

„Detalji te nove metodologije nam još nisu poznati i očekujemo ih do početka marta. Evropska komisija, prema najavama, treba da objavi mapu puta, odnosno jasno definisane kriterijume za pregovore po klasterima, a do kraja juna, u vreme predsedavanja Portugala Evropskoj uniji, i međuvladinu konferenciju, kao politički forum, na kojoj ćemo sa evropskim partnerima u potpunosti usaglasiti primenu nove metodologije za Srbiju“, objasnila je Joksimović.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari