Treba ispitati Katnićev "marketinški trik" 1Foto: STARSPORT

Dok se tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, nakon konferencije za medije u kojoj je obelodanio hapšenje grupe Veljka Belivuka povukao iz javnosti, prepuštajući političarima glavnu reč, njegov kolega iz Crne Gore odlučio je da progovori o vezama Belivuka i srpskih obaveštajnih službi.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić istakao je da su srpske bezbednosne službe pustile Belivuka u Crnu Goru kako bi bio likvidiran.

On je, gostujući na Radio-televiziji Crne Gore, na pitanje o medijskim optužbama da je Belivuk imao policijsko obezbeđenje tokom nedavne posete Crnoj Gori, istakao da je njegovo ubistvo sprečeno zahvaljujući saradnji sa srpskom policijom i tužilaštvom.

„Nekima je žao i jako su ljuti na nas što nije došlo do tih pogibija, jer bi onda lakše eliminisali glavnog specijalnog tužioca, rekli da ne rade svoj posao ni specijalno policijsko odeljenje ni sektor za borbu protiv organizovanog kriminala“, rekao je Katnić.

On se upitao kako je Belivuk uspeo da prođe policijsku kontrolu na beogradskom aerodromu, ukoliko su u tom trenutku postojali dokazi da je na čelu organizovane kriminalne grupe.

„Zašto je takva jedna struktura, za koju kažu da je porasla do nivoa onih koji su likvidirali Zorana Đinđića, Zemunskog klana, i ako su imali sve te dokaze, zašto je on prošao kao Serdar Šćepan preko beogradskog aerodroma? Zašto je došao u Crnu Goru? Zato da bi ovde bio ubijen je li? Pa dokad oni misle to?“, upitao je Katnić, precizirajući da ne misli da su u ovo bili uključeni predstavnici srpske vlasti.

Danasovi sagovornici su međutim komentarišući izjavu glavnog specijalnog tužilaštva, iskoristili istu sintagmu – „Bacanje prašine u oči“.

Dragan Šoć, advokat i bivši ministar pravde Crne Gore, ističe da on odavno ne uzima za ozbiljno izjave tužioca Katnića.

– U svojoj karijeri pokazao je da se radi o čoveku kojem se ne može verovati na reč. On je prethodnih godina davao niz izjava koje nije potkrepio dokazima. Većina tih izjava vremenom se pokazala kao netačna, navodi Šoć dodajući da bi tužilačka istraga u Beogradu trebalo da da odgovore na sva pitanja.

Beogradski advokat Borivoje Borović je u više postupaka branio klijente od optužbi crnogorskog specijalnog tužilaštva. Nastup Milivoja Katnića vidi kao „marketinški trik“ odlazećeg tužioca.

– Njemu se veoma klima pozicija. U najmanju ruku mu preti razrešenje, a moguće i nešto ozbiljnije. Sada on ide po televizijama i iznosi tvrdnje koje mogu da naškode bilateralnim odnosima dve zemlje, navodi Borović. On ističe da bi Katnić morao da iznese dokaze koje potkrepljuju njegove reči, ali i da bi srpsko Republičko tužilaštvo trebalo da ispita da li ima istine u tome što je rekao.

Izjava glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića došla je u trenutku kada se odbrojavaju dani do ukidanja institucije na čijem je čelu.

Naime, Katnićeva smena predmet je diskusije od momenta formiranja nove skupštinske većine.

Na smeni najviše insistiraju članovi Demokratskog fronta, čija su dva lidera Andrija Mandić i Milan Knežević prvostepeno osuđeni na pet godina zatvora zbog učešća u pokušaju državnog udara.

Optužnicu protiv članova DF-a, zastupalo je upravo Katnićevo tužilaštvo, a osuđujuću presudu je u međuvremenu ukinuo Apelacioni sud.

Koliko je Katnićeva smena značajna za deo vladajuće koalicije govori i izjava Andrije Mandića data televiziji Prva krajem prošle godine, u kojoj je precizirao da od ovoga zavisi i opstanak vladajuće koalicije. Kako je precizirao na kolegama iz vladajuće većine je da odluče „ili Katnić, ili mi“.

Iako se namera da se Katnić skloni ne krije, Vlada Crne Gore odlučila se za ukidanje Specijalnog tužilaštva, i osnivanje novog Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na ovaj način bi svi zamenici tužioca bili narednih šest meseci neraspoređeni, a njihovi predmeti bi prešli u nadležnost Vrhovnog državnog tužilaštva.

Zakon koji bi ovo omogućio Vlada je usvojila bez sprovođenja javne rasprave i konsultacija sa Evropskom komisijom.

Vanredna sednica skupštine na kojoj je ovaj zakon trebalo da bude usvojen, bila je zakazana za juče.

Međutim, na insistiranje predsednika Vlade Zdravka Krivokapića, proces usvajanja zakona je odložen i poslat Evropskoj komisiji na mišljenje.

Kako je pre tri dana precizirao Krivokapić, usvajanje tužilačkih zakona bez konsultacija sa Evropskom komisijom predstavljalo bi prelazak „crvene linije“ u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

Belivukov put

Veljko Belivuk je početkom godine bio u Crnoj Gori, gde se kako su pisali mediji sastao sa vođom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom. Za ovu posetu se saznalo nakon što je crnogorska policija saopštila da je uspešno sprečila atentat na Belivuka. On je po povratku u Beograd priveden na informativni razgovor, a nedugo zatim i pušten. Pet dana kasnije je u velikoj policijskoj akciji zajedno sa još dvadeset osoba uhapšen, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu kriminalnih aktivnosti ove grupe. Kako se navodi u rešenju o pokretanju istrage, ispitivaće se zločini klana od 2019. godine, a trenutno se sumnjiče za tri ubistva, iznudu, trgovinu narkoticima i posedovanje oružja.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari