Vlast i RTS u združenom poduhvatu zloupotrebe javne reči 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Sve češća pojava govora mržnje u Narodnoj Skupštini Srbije, kao i uvrede koje za skupštinskom govornicom narodni poslanici upućuju neistomišljenicima, pa i medijima i uglednim javnim ličnostima koji nisu deo političke arene, kao i prenosi takvih zasedanja na javnom servisu, postali su propagandno oruđe vlasti kojim se zloupotrebljavaju tekovine demokratije i zagađuje javni prostor.

Ovako sagovornici Danasa ocenjuju niz uvreda i poruka mržnje upereni protiv televizija N1 i Nova S u direktom prenosu na RTS-u, kojima su narodni poslanici vladajuće većine otpočeli jesenje zasedanje.

Ovo otvara pitanje i odgovornosti nacionalnog emitera Radio-televizije Srbije za uživo prenos skupštinskih sednica na kojima se mržnja raspiruje.

Stručnjaci za medije ukazuju da bi se svako ograničavanje prenosa na RTS moglo označiti kao cenzura, ali da postoje načini, kao što je prenos na posebnom kanalu za skupštinska zasedanja sa koga bi RTS i druge televizije preuzimale i uređivale sadržaj, da se spreči da „propaganda vlasti“ na ovakav način deluje na javno mnjenje.

Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu, ocenjuje za Danas da su glavni generatori govora mržnje političari vlasti a da je javna televizija glavna platforma koju imaju na raspolaganju da šire takav govor.

– Združeni poduhvat vlasti koja u parlamentu širi govor mržnje i javne televizije koja to direktno prenosi je razoran. Društvo mora da nađe način da se to obuzda. Direktni prenosi jesu demokratska tekovina koju smo teško izvojevali, međutim pod ovim uslovima postavlja se pitanje da li oni imaju funkciju kada su političari vlasti sami u parlamentu i direktno narušavaju pluralizam ovakvim govorom, navela je Milivojević.

Ona je istakla i da je moguće da se javnost rada parlamenta očuva a da se javna televizija ne zloupotrebljava.

– Možda bi za početak bilo dobro da se parlamentarni prenosi rade na skupštinskom kanalu a pokazalo bi da javna televizija nije u funkciji parlamentarne većine, navodi ona.

Tanja Maksić iz Asocijacije online medija (AOM), takođe navodi ovaj primer uvođenja posebnog skupštinskog kanala ali naglašava da je najveća odgovornost na parlamentu i da za to ne možemo tražiti rešenje u medijima.

– Sada medije stavljamo u nenormalnu situaciju – da cenzurišu i proveravaju govor poslanika. Da smo mi iole demokratska zemlja naravno da bi parlament trebalo da bude javan, ali ti ljudi koji sede tamo nemaju nikakvog demokratskog kapaciteta niti vrednosti. Veći pritisak treba staviti na parlament, naglasila je ona za Danas.

Govor poslanika u Skupštini kao i prenosi na RTS-u izvrgli su se u suprotnost demokratije, ističe novinar Đorđe Vlajić.

– To je puka tribina i to jednoumna za političku propagandu. Parlament služi za blaćenje političkih protivnika i napade na sve one koji pokažu kritičnost prema vlasti. Oni su glasačka mašina koja podiže ruke na zvonce i podržaće sve što im vrhovni vladar Vučić preko Vlade pošalje. Prenosi su tekovina demokratije u Srbiji ali i to se izvrglo u sopstvenu suprotnost. Više ne postoji prilika da se čuju različita mišljenja i ozbiljno se dovodi u pitanje da li ima potrebe da se parlament prenosi, naveo je on. Vlajić dodaje i da je „krhka nada“ da će se izveštavanje RTS-a na bilo koji način promeniti jer vladajuća većina to neće dozvoliti.

Vlast i RTS u združenom poduhvatu zloupotrebe javne reči 2

Novinar Vukašin Obradović smatra da bi bilo pogrešno bilo kakvim vanparlamentarnim merama sakrivati od građana atmosferu mržnje i uvreda koja preovladava u Skupštini.

– To je prava slika Vučićeve Srbije jer, ne treba da se zavaravamo. Ova vlast, u Skupštini i van nje, ovakvim ponašanjem želi da pojača atmosferu straha i raspojasane sile kao odgovor na sve veće nezadovoljstvo u društvu. Dakle, to nisu izdvojeni incidenti već osmišljena politika vlasti. Uvredama i govorom mržnje poslanici žele da utišaju svaki glas otpora i zbog toga se svesno toleriše ovakvo ponašanje, naveo je on dodajući da vlast koristi „neprijatelje“, „Šolaka“ i „Đilasa“ da prikrije svoju nemoć da se izbori sa korona krizom.

Grbović: RTS da omogući odgovor metama napada

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, za Danas kaže da je rukovodstvo RTS-a dužno da objasni da li smatra da postoji javni interes da se prenosi izlaganje poslanika koji koriste „povampirenu retoriku iz prošlog veka koja je dovela do ubistva nekih njihovih kolega u prošlosti“. „Takođe su dužni da objasne građanima koji plaćaju pretplatu zbog čega nisu dali jedan jedini sekund prostora za odgovor onima koji su meta tih napada, imajući u vidu da uvrede na njihov račun mogu da gledaju stotine hiljada gledalaca, naveo je Grbović. On ističe da je opravdano očekivati da se emitovanje prekine u trenucima kada izlaganja pređu svaku granicu pristojnosti.

Skupštinski govor „gori“, Bujošević ćuti

Od nadležnih iz RTS-a nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar o tome kakvu će uređivačku politiku voditi prema izlivima govora mržnje u Skupštini. Pitanje o tome da li je moguće ograničiti skupštinske prenose ili na neki drugi način sprečiti govor mržnje na nacionalnoj frekvenciji uputili smo Draganu Bujoševiću, v.d. generalnog direktora RTS, ali kao i na mnoga prethodna pitanja, nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari