Vučić ni tada ni sada nije bio sposoban da razume film “Vidimo se u čitulji”: Janko Baljak za Danas 1foto FoNet/Aleksandar Levajković

“Vučić je univerzalna neznalica koja se razume u sve pa i u dokumentarne filmove. A zapravo je vrhovni nasilnik koji je likove iz podzemlja o kojima sam pravio film uveo u mainstream Srbije”, kaže za Danas Janko Baljak, reditelj kultnog dokumentarnog fima “Vidimo se u čitulji”, osvrćući se na sinoćnu izjavu  predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ako treba ukinuti rijalitije, onda bi trebalo i neke filmove, poput „Vidimo se u čitulji”.

Gostujući sinoć u Dnevniku RTS-a posle prošlonedeljnih pucnjava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i kod Mladenovca, Aleksandar Vučić je na podsećanje voditeljke da u pojedinim rijalitijima učestvuju i osuđene ubice, rekao da to ne smatra dobrim, ali da ne može jedna televizija imati, a druga nemati ovu vrstu programa.

„Mislim da je rijaliti grozan i odvratan. Kao što je grozan i odvratan rijaliti na Novoj S televiziji, Survivor, zato ne možete da kažete ovaj jedan da, a drugi ne“, rekao je predsednik.

To je uporedio sa pojedinim filmovima, kao što su Munje, Lice s ožiljkom, Vidimo se u čitulji… uz zaključak da bi onda i to trebalo ukinuti, ako već treba i rijaliti programe.

Janko Baljak napominje da je film koji je pre 30 godina pravio, bio krik za promenom moralnih vrednosti u društvu nakon godina rata i sankcija.

– On se završava sa tri sahrane aktera, i jedno je od obaveznih štiva na univerzitetima širom sveta koji izučavaju mračne devedesete godine u Srbiji. Vučić proizvoljno i netačno priča o svemu i svačemu, a zapravo je vrhovni nasilnik i nekadašnji huligan, a danas korisnik usluga kriminalnih grupa. Film „Vidimo se u čitulji“ ni tada ni sada nije bio sposoban da razume, a u međuvremenu je od Srbije napravio ogavni rijaliti u kome živimo – smatra Baljak.

Podsetimo, osmoro dece i školski čuvar ubijeni su 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a još šestoro đaka i nastavnica istorije su ranjeni.

Osumnjičeni za ubistva je trinaestogodišnji učenik ove škole, a predstavnici vlasti su za tragediju okrivili “zapadne vrednosti”, zatim “društvene mreže” i “slobodu govora”, kako je rekla premijerka Ana Brnabić gostujući na TV Hepi, dok je predsednik Srbije negirao poguban uticaj rijalitija, iako je osumnjičeni za drugo masovno ubistvo kod Mladenovca isticao kako mu je idol Kristijan Golubović, osuđivani kriminalac i redovni učesnik rijaliti programa na Pinku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari