Vučić: Zolja nije praćka 1

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da se plaši da će državni organi teško otkriti ko je ostavio oružje u blizini njegove porodične kuće u Jajincima.

„Verujem službama i državi Srbiji, ali plašim se da ćemo teško otkriti ko su lica koja su tu donela to oružje i u koje svrhe je to bilo doneto“, rekao je Vučić novinarima u Hamburgu.

On je dodao da mu slučaj izgleda komplikovano da bi bio lako rešen.

„Šta god da je u pitanju, zamislite nekoga, a čini mi se da svako ko ostavlja oružje zna da zolja nije praćka, pa bi bar nešto obrisao, ili zna da nije na teritoriji određene zemlje, pa mu je svejedno šta će da ostane, jer ne možete da uđete u trag DNK“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da više neće da govori o tom slučaju, jer bi to i njega i celu vladu odvelo na stranputicu.

„Sve je nekako malo čudno, ali ja naravno verujem u naše državne organe i službe i uveren sam da će one taj problem da reše. Neću više o tome. Bavili bismo se sobom umesto našom zemljom i našim građanima i nemam pravo da to sebi dozvolim“, rekao je Vučić.

Upitan da li je, nakon što su otkriveni tragovi tri različita DNK na oružju, uvereniji da je to bio pokušaj atentata ili misli da je neko slučajno ostavio oružje, Vučić je rekao da je, po onome što misli i što zna, najbolje da dalje ne govori, nego da prepusti službama i državnim organima da oni to rade.

„Kad ste lično upleteni, onda nije fer da se na takav način odnosite prema radu pojedinih državnih organa“, rekao je Vučić.

Premijer je naveo da veruje u državu i državne organe, ističući da je to njegov posao i dužnost, te da, kao što veruje lekarima i vojnicima, veruje i u policajce i pripadnike službi bezbednosti.

„Da li će nešto da reše sad ili za pet godina, suviše je komplikovano, tako mi danas izgleda, da bi bilo lako rešeno“, rekao je Vučić.

Upitan da li možda sumnja ko stoji iza toga, Vučić je odgovorio da bi sve njegove pretpostavke ulazile u „bezbrojne srpske tragikomične zavereničke teorije“.

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je danas ranije da su na oružju nađenom u blizini porodične kuće premijera Vučića u Jajincima nađeni DNK tragovi najmanje tri osobe.

„Nađeni su mešani, parcijalni tragovi”, kaže ministar Stefanović ističući da su tragovi bili jedni preko drugih i da će ih biti teško uzorkovati i identifikivati ih, rekao je ministar policije na sednici Odbora za odbranu i untrašnje poslove Skupštine Srbije, prenosi N1.

Stefanović je istakao da nisu svi tragovi nađeni na svim komadima oružja. On je dodao da je „veoma je malo verovatno da je neko samo doneo oružje u šumu, postoje dva ili tri scenarija šta se desilo”.

Kako prenosi FoNet, on je, sednici, na kojoj je predstavio rezultate rada MUP u periodu januar-septembar, istakao da je veoma teško sa preciznošću izolovati jedan DNK i porediti ga, pa zato sad treba drugim metodama tražiti uzorke i uporediti ih sa parcijalnim DNK.

Imamo neka lica za koje sumnjamo da mogu pomoći u rasvetljavanju događaja. Nijedan pravac istrage nismo zapostavili, ne isključujemo nijedan scenario, istakao je on.

Prema njegovoj oceni, veoma je mala verovatnoća da bi neko u taj deo Jajinačke šume doneo oružje da bi ga tu odložio, jer „nije logično ni po jednom parametru“.

Policija je, naveo je Stefanović, uspela da otkrije da je raketi bacač „zolja“ proizveden u jednoj fabrici namenske industrije u Srbiji i da je na kraju dospeo u Doboj, dok su dve od četiri ručne bombe prooizvedene u jednoj od vojnih fabrika u bivšoj Jugoslaviji.

Ostalle dve ručne bombe su dospele u okolinu Sarajeva, odakle su donete u Srbiju, dodao je on.

 Stefanović je ponovio da neće dozvoliti da iko ugrozi bezbednost Srbije i premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.