Vukčević: Hapšenje Dudakovića pozitivna stvar 1Foto: EPA PHOTO FEHIM DEMIR

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo BiH intezivno su razmenjivali informacije u vezi sa istragom protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i još nekoliko osoba, koji su uhapšeni juče zbog ratnih zločina nad Srbima, saznaje Danas.

To je za naš list potvrdio bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i istakao da je hapšenje Dudakovića „pozitivna stvar“. Vukčević nam je objasnio da su se za vreme njegovog mandata, kao i tadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, vodili brojni razgovori oko te istrage, kao i da je srpsko tužilaštvo još 2007. ustupilo jedan deo pisane dokumentacije Tužilaštvu BiH, a potom i 2012. godine, malo pre potpisivanja Protokola o saradnji dve zemlje krajem januara 2013. godine.

Podsetimo, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su juče ujutro u Bihaću Atifa Dudakovića zbog zločina nad Srbima u jesen 1995. na području zapadnokrajiških opština. Istraga protiv njega vođena je čak 12 godina. Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima od 1992. do 1995. godine. Kako se navodi u saopštenju SIPA, izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina. Tužilaštvo BiH je istaklo da je uhapšeno 12 lica zbog osnova sumnje da su počinili zločin protiv čovečnosti i zločin protiv civilnog stanovništva. Nakon saslušanja, uhapšeni će biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Kako saznaje klix.ba, među uhapšenima su nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije RBiH Ejub Koženjić i Huso Balagić, kao i Ibrahim Nadarević, aktuelni savetnik zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića. Nadarević je bio komandant 517 brdske brigade Petog korpusa.

– Teško mi je bilo kada me u ranim jutarnjim satima nazvao Nadarević i rekao da su mu pripadnici SIPA-e u kući i da su došli da ga vode. Znam da je Nadarević častan čovjek i da je bio čestit oficir. Uvjeren sam da će on u postupku dokazati svoju nevinost, rekao je Softić za klix.ba.

Agencije pišu, prenosi N1, da je prema podacima institucija u Republici Srpskoj, u akcijama Petog korpusa Armije RBiH, tokom 1995. u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno 870 srpskih civila i 400 vojnika, te da je spaljeno više od 30 sela, kao i da je na toj teritoriji pronađena 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije RBiH ubili tokom vojne akcije „Maestral“. Takođe, N1 prenosi navode agencija da su televizije u regionu prethodnih godina objavljivale snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. Međutim, on je negirao svaku svoju umešanost, tvrdeći da je reč o „montažama“.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske (RS), rekao je da će predmet Dudakovića i ostalih biti sigurno okarakterisan kao „zločin protiv čovječnosti i etničko čišćenja Srba“, javlja BIRN, a prenosi detektor.ba.

– Radi se i o planskom ubijanju zarobljenika. On nije bio samo onaj ko naređuje, nego je i sam to radio. Predmet je toliko čvrst da ga nijedan advokat ne može oboriti, rekao je Kojić. S druge strane, penzionisani general Armije RBiH, Jovan Divjak, izjavio je za agenciju Fena, a preneo N1, da se nada da ako se povede bilo kakav proces protiv Dudakovića da će se zasnivati na temelju njegovog „velikog herojskog djela koje je činio od 1992. do 1995. godine“.

Nepoznata sudbina 1.650 osoba

Priština / Euleks je, povodom Nacionalnog dana nestalih lica, koji je juče obeležen na Kosovu, podsetio na nestale i patnju njihovih najdražih, ističući posvećenost važnom putu ka rasvetljavanju sudbine nestalih lica na Kosovu, javlja FoNet. Približno još 1.650 osoba nije pronađeno, a od suštinskog je značaja da se rad na rasvetljavanju njihove sudbine nesmetano nastavi, što se može postići samo uz saradnju svih relevantnih interesnih strana i visok stepen stručnosti, navodi se u saopštenju šefice Euleksa Aleksandre Papadopoulou. Od 2008. Euleks je sproveo 594 terenske operacije u cilju identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka, a porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 506 žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari