Vulin: Srbija je uvek bila na pravoj strani 1Foto: MOD

Prekratko je 77 godina da bismo zaboravili ko je šta radio ko je bio agresor, a ko je branio svoju zemlju. Nema izmeštanja krivice i nema izjednačavanja svih koji su bili u ratovima, rekao je ministar odbrane Aleksanar Vulin, piše u saopštenju.

On je, uz državne i vojne počasti, u ime Vlade Republike Srbije, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića, položio venac kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine.

Ministar odbrane je povodom Dana sećanja na fašističko bombardovanje Beograda, istakao da je pre 77 godina srpski narod još jednom bio na pravoj strani sveta, navodi se u saopštenju.

-Nevine beogradske žrtve, stradalnici tog 6. aprila, zaslužuju da ih se sećamo, da ih poštujemo, i čuvamo uspomenu na njihov život i njihovu smrt, istakao je ministar Vulin i dodao da oni koji su ih tada ubijali ne mogu da očekuju da kažemo kako su svi bili žrtve rata, da je sve to zapravo isto i da je sve to samo jedna velika tragedija.

Podsetio je da je srpski narod preživeo svoju veliku tragediju, ali samo zato što je bio okrenut idealima slobode, zato što nikad u svojoj istoriji nije dao pogrešan odgovor na pitanje na kojoj je strani sveta.

-Tamo gde je srpski narod, tamo je sloboda. Tako je bilo onda, tako je, danas i tako će biti zauvek Naša država i naš narod uvek će baštiniti antifašističke tradicije i svako ko sumnja u to neka bude siguran da ne bi bilo ni sveta ni Evrope u kojoj želimo da budemo, da nije bilo antifašističke borbe našeg naroda. Mi smo se u Evropu upisali pre 77 godina, a iz nje su se ispisivali oni koji su bombardovali Beograd – izjavio je ministar Vulin, navodi se u saopštenju.

-Danas je jedan od najtužnijih hrišćanskih praznika i jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda – rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević podsetivši da je pre 77 godina, bez objave rata, u ranu zoru bombardovana prestonica Srbije i da je život izgubilo više od 4.000 nedužnih građana.

On je dodao da su i tada  postojali neki ljudi koji su, bez obzira na to kolika sila im je pretila, i koliko je to bila teška bitka, bili spremni da žrtvuju svoje živote braneći otadžbinu i slobodu te da da uvek moramo ponavljati kakva je bila naša uloga u Drugom svetskom ratu i borbi protiv fašizma, jer, kako je istakao, fašizam nikada nije dovoljno mrtav.

U ime ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, venac je položio državni sekretar Negovan Stanković, dok je u ime grada to učinio predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

Kako se saopštava venac u ime Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane položio je general-major Ranko Živak, a vence i cveće na spomenik položile su i delegacije Kluba generala i admirala, SUBNORa i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komemorativnim svečanostima i polaganjem venaca danas je obeleženo 77 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Masovno bombardovanje gradova dovelo je do velikog broja žrtava i značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja zdanja mnogih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova kulture, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari