Za mesec dana 41 slučaj malih boginja 1Foto: Pixabay / Angelo Esslinger

Od početka oktobra u Srbiji je registrovan 41 slučaj malih boginja, a 93 odsto obelelih bilo je nevakcinisano, ili nepotpuno vakcinisano, izjavila je danas epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Gostujući u Dnevniku RTS, ona je istakla da većina obolelih ima tipičnu kliničku sliku sa povišenom temperaturom i promenama na koži.

Više od 70 odsto slučajeva je hospitalizovano, a u dva slučaja boginje su praćene upalom pluća.

To je u skladu sa učestalošću ovih komplikacija kada su u pitanju male boginje, jer se upala pluća javlja na svakih 20 slučajeva, naglasila je Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje u kom trenutku se proglašava epidemija, ona je istakla da po definiciji epidemija predstavlja broj obolelih veći od uobičajenog.

Međutim, kada su u pitanju oboljenja kao što su male boginje tu imamo strože kriterijume zato što postoji globalna inicijativa i strategija za eliminisanje te bolesti, za šta i Srbija ima akcioni plan, objasnila je Darija Kisić Tepavčević.

Ukazala je da pod tim okolnostima i jedan slučaj malih boginja predstavlja epidemiju, jer se radi o oboljenju koje se izuzetno lako širi i taj virus lako pronađe osobu koja je osetljiva i koja nema imunitet.

Moralo je, nažalost, da se desi nešto ovako da bi se povećao obuhvat vakcinacije, jer smo do sredine godine u Beogradu imali manje od 30 odsto vakcinisane dece, a sada se približavamo obuhvatu od 50 odsto, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari