Za razliku od prošle, ova školska godina u Novom Pazaru počela bez incidentata sa himnom 1foto FoNet Aleksandar Barda

Državnom himnom „Bože pravde“ počela je nova školska godina u novopazarskim školama.Tako je bilo u prepodnevnoj i međusmeni, a biće i u nastavi popodne.

Državna himna je puštana sa školskih razglasa. Tamo gde nema razglasa, ali i u fiskulturnim salama, u kojima nema zvučnika, nastavnici su đacima puštali himnu sa mobilnih telefona.

Đaci prvaci, njih 1.400, su svoje školovanje započeli uz državnu himnu i tradicionalne prigodne programe dobrodošlice.

Ovo su informacije do kojih je moglo da se dođe preko prijateljskih insajderskih veza, jer se većina direktora nije javljalo na telefone ili nisu hteli da daju izjave. Upućivali su na Školsku upravu u Novom Pazaru, koja je za sva pitanja usmeravala ka nadležnoj službi Ministarstva prosvete.

Jedino su u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ i Predškolskoj ustanovi „Mladost“ bili raspoloženi da pričaju na temu državne himne. Na oba mesta, ka dokaz poštovanja zakonske obaveze, nudili su video snimke.

U PU „Mladost“ su „Bože pravde“ jutros pustili predškolcima na celodnevnom boravku, a biće puštena i popodne mališanima na poludnevnom boravku.

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, radi u tri smene. Prva i među smena, u kojoj su učenici nižih razreda, na prvom času odslušali su državnu himnu, koja je spremna za početak nastave u trećoj smeni.

Na poslednjim pripremnim sednicama nastavničkih veća za početak nove školske godine, direktori su svoje nastavnike „pritvrđivali“ čitanjem zakonskih odredbi kje precizno obavezuju na obavezan početak školske godine uz intoniranje himne „Bože pravde“.

Oči javnosti, na početku ove školske godine, okrenute su ka Novom Pazaru, zbog prošlogodišnjeg „slučaja himna“.

Prošlogodišnji početak školske godine, u Novom Pazaru, obeležila je Adela Karaahmetović – Melajac, učiteljica u OŠ “Rifat Burdžović Tršo”. Ona je svojim đacima prvacima, na prvom času, umesto državne pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, a učionica je bila ukrašena belim i zelenim balonima na kojima je pisalo “Bosanski jer sam Bošnjak” . 

Deca su pevala himnu sa rukom na grudima.Video snimak i fotografije odmah su podeljeni na društvenim mrežama. Tako je stvoren “slučaj himna”, koji je, u centru pažnje, bio naredna dva meseca..

Ministarstva prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, poslala su svoje upravne I prosvetne inspektore da utvrde činjenično stanje, Učiteljica je bila u Policijskoj upravi na informativnom razgovoru, a Više tužilaštvo je  otvorilo predistražni postupak.

Iz škole su demantovali navode beogradskih tabloida. U podužem saopštenju, koje je potpisalo pedesetak nastavnika, tvrdili su da je na prvom času puštena državna himna, a na drugom  času, u nastavi na bosanskom jeziku, kao deo programa za doček đaka prvaka, puštena je bošnjačka himna “Ja sin sam tvoj”. Direktor te škole, danas, nije bio “voljan” da daje izjave.

Opštenje sa javnošću nastavila je preko svog FB profila. Napisala je da nije prekršila zakon “niti na bilo koji način povredila i uvredila državu u kojoj živim, u kojoj pošteno zarađujem platu, plaćam poreze I doprinose”.

“Kako svoj posao obavljam u nastavi na bosanskom jeziku predano i odgovorno, tako bih istoiI svaku drugu nastavu bez obzira na kom bi se jeziku sprovodila” – napisala je ova učiteljica.

Na kraju, ostalo je nepoznato šta su utvrdile upravna i prosvetna inspekcija, koju su poslala nadležna ministarstva. Više tužilaštvou Novom Pazaru je odustalo od krivičnog gonjenja i zatvorilo slučaj.

Učiteljica Karaahmetović – Melajac je jednom bosansko-hercegovačkom listu potvrdila da je za svoj postupak kažnjena umanjenjem mesečne zarade za trećinu.

Sve je počelo mnogo bučno, a završilo se tiho.

U Novom Pazaru radi 15 osnovnih i 6 srednjih škola, u kojima nastavu pohađa oko 18.500 učenika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari