Za tri meseca za manje od pet odsto porastao broj vakcinisanih 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Od jula do septembra procenat ljudi koji su primili bar jednu dozu vakcine porastao je tek za 4,37 odsto, pokazuju podaci udruženja lekara Ujedinjenih protiv kovida, koji su zasnovani na zvanično objavljnim informacijama o broju vakcinisanih u Srbiji.

U julu je 1,54 odsto građana primilo vakcinu, u avgustu 1, 25 a u septembru 1, 58. U poređenju sa prethodnim mesecim vidi se ogroman pad. Najviše vakcinisanih bilo je u maju kada je 7.48 odsto građana odlučilo da se vakciniše.

Za tri meseca za manje od pet odsto porastao broj vakcinisanih 2

Kada se ovi procenti prevedu u brojeve, vidi se dok je tokom maja bilo dana u kojima je dnevno preko 20,000 osoba primilo prvu dozu, taj broj tokom leta i septembra se sveo na par hiljada dnevno.

Iako se primećuje rast zainteresovanih za vakcinaciju u poređenju sa avgustom, on je i suviše mali da bi u kraćem vremenskom periodu udeo vakcinisanih u ukupnoj populaciji značajnije porastao.

Za tri meseca za manje od pet odsto porastao broj vakcinisanih 3

Istovremeno pad zainteresovnasto za vakcinaciju posebno se vidi kada se uporedi broj građana koji poslednjih nedelja primaju prvu i onih koji primaju treću do treću dozu. Primera radi, poslednjeg dana septembra oko 4,000 osoba primilo je prvu dozu vakcine a njih skoro 13,000 treću. Do kraja prethodnog meseca, preko pola miliona građana primilo je tri doze.

U Srbije je trenutno oko 42 odsto revakcinisanih građana, dok je 44 odsto primilo jednu dozu, što je manje nego u susednim zemljama – uključujući Kosovo (45 odsto), Hrvatsku (46 odsto) Sloveniju (54 odsto). Manje vakcinisnaih od Srbije jednom dozom u okruženju trenutno imaju Bosna i Hercegovina (22 odsto), Severna Makedonija (38 odsto) i Crna Gora (40 odsto).

Podsetimo, udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida ranije je istaklo da je potrebno doneti niz novih mera u Srbiji, uključujući i obaveznu vakcinaciju za određene grupe poput zdravstvenih i prosvetnih radnika.

Podaci o procentu osoba koje su primile vakcinu u Srbiji,predstvaljeni na grafiku, zasnovani su na zvaničnim informacijama o broju vakcinisanih, u koje ulaze i strani državljani. Ako bi se posmatrao samo procenat vakcinisanih koji žive u Srbiji tokom jula, avgusta i septembra, videlo bi se da je udeo građana Srbije koji su dobili prvu dozu u ovom periodu porastao za 3,55 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari