Zajedno o 'Z' grafitima: Da Novi Sad skine ljagu sa svog imena   1Slovo Z u Novom sadu uoči Exita Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Novosadski odbor stranke Zajedno ocenio je danas da reakcija gradskih vlasti na ispisivanje grafita sa slovom „Z“, koji označava podršku napada Rusije na Ukrajinu, „nije dovoljna i adekvatna“.

„Da bi skinuo ljagu sa svog imena, grad Novi Sad treba da pruži svaku raspoloživu institucionalnu materijalnu pomoć izbeglicama i žrtvama rata, i pokaže da se nalazi na strani razuma, a ne agresora“, navodi se u saopštenju te stranke.

Dodali su da zahtevaju da se iz grada uklone i drugi grafiti mržnje, „koji se u poslednje vreme mogu videti skoro na svakom ćošku“.

„Sigurno je da policija može vrlo lako da otkrije ko su osobe koje su ispisivale grafite mržnje po novosadskim zidovima i ulicama, s obzirom na mnogobrojne nadzorne kamere koje su postavljene širom grada. Ukoliko se to ne desi, ukoliko počinioci ne budu pronadjeni i adekvatno sankcionisani, verovaćemo da iza organizacije ispisivanja grafita stoji gradska vlast“, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, živi više od 20 nacija te da je „apsolutno nedopustivo isticanje grafita sa slovom Z, kao najdirektnije podrške agresiji“.

Kako je portal Nova.rs javio, počelo je uklanjanje grafita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari