Zašto će zaposleni u beogradskim vrtićima danas protestovati ispred Skupštine grada? 1Foto: N1

Članovi beogradskog odbora Samostalnog sindikata radnika predškolskog obrazovanja i vaspitanja danas će održati protest ispred Skupštine grada Beograda, sa početkom u 14 i 30 časova.

Protest se održava pod sloganom „Obećanja pljušte…i šta sad“, čime vaspitači i drugi zaposleni u beogradskim vrtićima žele da izraze nezadovoljstvo zbog odnosa gradske vlasti prema njima.

Razlozi za protest su, kako kažu, akumulirani dužim nizom netransparentnih dešavanja.

– Sve o čemu smo govorili, sve o čemu smo se dogovarali, sve što je obećano, bilo je neproduktivno. Obećane su nam uniforme, nismo ih dobili. Obećani su nam zdravstveni pregledi od 2019. Sada je taj ugovor potpisan, ali još ne znamo kada i gde ćemo se pregledati. Obećan nam je radni materijal, nismo ga dobili. Već tri godine ne dobijamo materijal za rad po novom programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Nema dovoljno sredstava za održavanje predškolskih ustanova. Sve se dobija „na kašičicu“ – nabraja za Danas Vesna Janjić, predsednica gradskog odbora sindikata predškolstva, razloge zbog kojih su odlučili na izađu na ulicu.

Članove ovog sindikata posebno je pogodilo istupanje gradskog sekretara za obrazovanje i socijalnu zaštitu Nenada Radića, koji je kazao da su zaposleni u vrtićima dobili prošle godine solidarnu pomoć.

– Da, u 2022. godini nam je isplaćena solidarna pomoć u iznosu od 25.000 dinara, ali niko neće da kaže da je to za 2021. Solidarna pomoć nam, dakle, kasni čitavih godinu dana. To nisu mala sredstva budući da 10.000 zaposlenih na određeno i neodređeno vreme radi u beogradskim predškolskim ustanovama – kaže Vesna Janjić.

Ona dodaje da je Grad Beograd je zaposlenim u predškolskim ustanovama u periodu od 2018. do 2023. isplatio solidarnu pomoć u ukupnom iznosu od 65.000 dinara, iz mase sredstava predviđenih za zarade.

– Podatak o tačnom iznosu solidarne pomoći, za ostale direktne i indirektne budžetske korisnike kao i javna preduzeća iz budžeta Grada Beograda neka iznesu sami. Posedujemo informacije da su daleko veći iznosi u pitanju – navode iz sindikata predškolstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari