Žigmanov: Ustav Srbije zasnovan na ljudskim pravima 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava i 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, izjavio je da zaštita ljudskih prava treba da bude opredeljenje svakog pojedinca i države.

Žigmanov je naglasio danas da je Srbija kroz istoriju posvedočila da je država posvećena vrednostima koje će kasnije i u Univerzalnoj deklaraciji biti ustanovljene kao univerzalne.

„Često je braneći slobodu i dostojanstvo svakog čoveka, podnosila žrtve ravne mnogo većim državama. Svojim najvišim pravnim aktima garantovala je slobodu i ljudsko dostojanstvo svakom“, dodao je on.

Kako je saopšteno, ministar je istakao da Ustav Srbije počiva na vrednostima i konceptu ljudskih prava i već u svom prvom članu eksplicitno utvrđuje kako je Srbija država „zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima“.

Međunarodni dan ljudskih prava u svetu je počeo da se obeležava 1950. godine, dve godine nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 10. decembra 1948. usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Deklaracija ima trideset članova, a najznačajnije vrednosti koje štiti su pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na obrazovanje, lekarsku negu, zaposlenje, socijalnu sigurnost, slobodu od torture, slobodu mišljenja i veroispovesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari