Život pacijenta zavisi od snalažljivosti porodice 1Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Pričaju da ima mesta u bolnicama, ali nema mesta nigde. Zašto to ne kažu narodu? Mog oca su sa temperaturom 39, obostranom upalom pluća, onkološkog bolesnika vratili u petak uveče na kućno lečenje, ispričao je za Danas Milorad Jovanović iz Valjeva, koji živi u Beogradu.

Njegov 74-godišnji otac, koji je kovid pozitivan, pregledan je u petak uveče prošle nedelje u kovid odeljenju valjevske bolnice, a na nalazu u kome se konstatuje upala pluća i saturacija 94, kao terapija preporučeno je i davanje infuzije i injekcije.

Pošto Jovanovićev otac živi samo sa suprugom koja ima 68 godina, njemu terapiju nije imao ko da daje, i stanje mu se, kako priča Milorad, dodatno pogoršalo.

Nakon insistiranja porodice, Miloradov otac primljen je u bolnicu u nedelju i trenutno je na kiseoniku.

– Moj otac je kao onkološki pacijent bio u bolnici do ponedeljka prošle nedelje kada je izašao na sopstveni zahtev jer mu više nije davana hemoterapija, pošto nije bilo doktora. Svi su oboleli od korone. Nakon tog izlaska iz bolnice, njemu se posle tri dana stanje pogoršalo. Ja sam iz Beograda zvao hitnu pomoć u Valjevu, oni su mi rekli nema niko da dođe, i da zovem tuđu negu. Zvao sam njih, a oni su mi kazali da mogu tek sutra da dođu. Nakon toga, u petak uveče mom ocu je bilo još gore. Hitna pomoć je došla, odveli su ga u urgentni centar u kovid ambulantu gde je utvrđena obostrana upala pluća i temperatura 39, kazali su da mu majka daje terapiju, infuziju i injekcije, i vratili ga kući. Pošto ja imam bolesno dete kome je potrebna 24-časovna nega nisam mogao da odem kod njih. Ocu je bilo sve gore, u nedelju sam ponovo zvao hitnu, odvezli su ga u bolnici i sad je na kiseoniku u veoma teškoj situaciji, kaže Jovanović.

On dodaje da ne krivi zdravstvene radnike za to što očigledno nema mesta u bolnicama, ali se pita zašto se to javno ne kažu. Iz bolnice u Valjevu nisu odgovorili na pitanja Danasa.

Prema postojećem protokolu za lečenje kovid bolesnika, pacijenti sa upalom pluća trebalo bi da budu smešteni u bolnice.

U stvarnosti, međutim, to nije slučaj, što ne potvrđuje samo iskustvo Milorada Jovanovića, već i drugih građana i njihovih porodica.

Kako kaže doktorka Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti u penziji, kojoj se poslednjih nedelja za pomoć obraća veliki broj građana „Vrlo često zbog nedostatka bolničkih kapaciteta, lekari su primorani da pacijente upućuju na kućno lečenje“.

– U sveopštem haosu, pacijenti i članovi porodice obolelog su prepušteni sami sebi i nemaju dovoljno informacija kako da primenjuju propisanu terapiju, dodaje prim. dr Plavšić. Ponekad ta propisana terapija čak podrazumeva i davanje kiseonika u kućnim uslovima. Slavica Plavšić objašnjava da iako ovaj vid terapije u kućnim uslovima nije nikakva novina, postoje procedure i nadzor kada i kako se sprovodi, što nije slučaj sa kovid bolesnicama.

– Terapija kiseonikom u kućnim uslovima, u Srbiji primenjuje se više od 30 godina i to za bolesnike koji boluju od hronične respiracijske insuficijencije i nekih drugih bolesti. Ova terapija se propisivala po posebnoj proceduri i pacijenti su koncentratore kiseonika dobijali preko RFZO. Lečenje ovih pacijenata je bilo strogo kontrolisano od lekara specijalista, objašnjava Plavšić.

Na drugoj strani, oboleli od kovida kojima se sada propisuje terapija kiseonikom prepušteni su sami sebi, te moraju da se snalaze da nabavljaju koncentratore za kiseonike i pronalaze načine da adekvatno primenjuju terapiju.

Nestašica koncentratora

Kako se može videti na sajtovima sa oglasima, nekoliko firmi i pojedinaca u Beogradu nudi koncentratore za iznajmljivanje i njihova cena je oko 100 evra. U sredu prepodne kada je Danas okrenuo nekoliko ponuđača, nije bilo nijednog slobodnog koncentratora, kako su nam kazali, potražnja je velika, pokušajte kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari