Zoran Đinđić i Bin Laden najzapaženije ličnosti pre 20 godina 1Foto: Radenko Topalović

Zoran Đinđić, nekadašnji premijer Srbije je, prema anketi Danasa u kojoj je pre 20 godina učestvovalo sto sagovornika, bio ličnost godine u Jugoslaviji.

Ipak, kako ocenjuje naš list pravog pobednika gotovo da i nije bilo, jer su najviše glasova anketirani ipak odlučili da ne dodele nikom.

„Male su i razlike između prvih ličnosti na ovoj tabeli. Đinđić je, jednostavno, najzapaženiji – ne uvek u pozitivnom kontekstu“, navedeno je u tekstu.

Među sto anketiranih bilo je političara, glumaca, sportista, muzičara, studenata, učenika, penzionera…

Prema ovoj anketi, pobednik van konkurencije bili su jugoslovenski sportisti, njihovi uspesi doneli su im bodove u više kategorija – za „sportiste“ u kategoriji ličnosti, pojedincima iz ove oblasti, a pobede koje su ostvarili visoko su na listi za najvažniji događaj 2001. godine.

Zoran Đinđić i Bin Laden najzapaženije ličnosti pre 20 godina 2
Foto: Arhiva Danasa

U svetskoj konkurenciji, kako piše naš list, titulu najličnosti 2001. ubediljivo je poneo Osama bin Laden, najtraženiji terorista na svetu.

„Činjenica da se na drugom mestu našao Kofi Anan, generalni sekretar Ujedinjenih nacija i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, ukazuje na to da je i godina za nama godina borbe dobra i zla – zlo je čini se i ove godine odnelo prevagu“, ocenjeno u tekstu o rezultatima ankete, koji je izašao u novogodišnjem trobroju Danasa pre dve decenije, na čak 96 strana.

Kao najznačajniji događaj u svetu 2001. godine, učesnici ankete naveli su terorističke napade na Njujork i Vašington. Hapšenje Slobodana Miloševića i njegovo izručenje Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u Hagu, prema mišljenju većine anketiranih Danasovih sagovornika, obeležilo je 2001. godinu u Jugoslaviji. Za neke u negativnom, a za neke – u pozitivnom kontekstu.

„Odgovori se kreću od „Božanske pravde“ do besramne prodaje i izvoza ljudi“, naveo je Danas.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Takođe, učesnici Danasove ankete,nisu zaboravili niti ostale važne događaje u toj godini, poput otpisa duga Pariskom klubu, izbora na Kosovu, stabilizovanje situacije na jugu Srbije, pokušaj organizovanja gej parade za Dan ponosa, preživljavanje, velike koncerte (EXIT i Zdravko Čolić)…

„Ono što je zapaženo iz ankete je sve više termina poput mis Jugoslavije, Zdravko Čolić…manje strasti spram političara i veća popularnost ekonomista; pominjanje reči patriotizam ali ne u dosadašnjem kontekstu, već povezano sa Jelenom Dokić – njenim uzimanjem jugoslovenskog državljanstva…“, naveo je Danas.

Pominjalo se siromaštvo, bebe, Evropa, nove ploče, vreme u kome na naslovnim stranama neće biti političara već tema poput „kako razvod utiče na porodičnog psa“…Anketirani, kako konstatuje Danas, nisu pominjali SPS, JUL, SRS, Vojislava Šešelja, Zakon o javnom informisanju, diktaturu..

Želje za 2002. godinu bile su im: normalan život, mir, rad i shodno tome zarada, manje politike i više solidarnosti i ličnog zalaganja, kao i mogućnosti da se doprinese opštem dobru.

Evo kako su pre 20 godina odgovarali neki od učesnika Danasove ankete.

Sada već pokojna Verica Barać u ono vreme predsetavnica Građanskog parlamenta Srbije i poverenica G17 plus u Čačku:

Događaj u svetu – napad na STC potpuno je radikalizovao najveće probleme savremenog sveta, pokazavši pravo lice jakih i moćnih – dokle može da dovede ogorčenje slabih i kojom brzinom žrtva postaje nasilnik.

Događaj u Jugoslaviji – hapšenje i izručenje Miloševića, javno otvaranje pitanja ratnih zločina i otkopavanje masovnih grobnica. Početak uspostavljanja odgovornosti u Srbiji, ostvarenje demokratskih promena u državi i otvorenog društva.

Ličnost u svetu – Žena koja je u američkom Senatu jedina glasala protiv Bušovog programa za borbu protiv terorizma. Čin ličen hrabrosti i odgovornosti u vremenu hegemonizacije i kolektivnog ludila.

Ličnost u Jugoslaviji – Predsednik SRJ Vojislav Koštunica kao glavna prepreka obećanim promenama u Srbiji, kao zamajac kontinuiteta sa neodgovornom, klerikalnom, nacionalističkom, zločinačkom vlašću koja je izolovala, razorila, unazadila i ponizila Srbiju i čitav region i sa kojom nema povratka u civilizaciju. U pozitivnom smislu ličnost godine je Miroljub Labus, zajedno sa svima koji nastoje da ponovo uključe Srbiju u moderne evropske tokove.

2002 – Bez nade u promene nema mogućnosti da se one ostvare. Verujemo da će Srbija naći snage da u sledećoj godini krene putem modernizacije.

Glumica Milena Dravić, takođe više nije među nama.

Događaj u svetu – dva događaja: stravična bomba usisivač bačena na avganistanske planine i kloniranje. I jedno i drugo mogu biti velika opasnost za našu budućnost.

Događaj u Jugoslaviji – Događaj godine su mogle da budu efikasne reforme, ali one su, nažalost izostale.

Ličnost u svetu i u Jugoslaviji – ne vidim ličnost koju bih mogla da izdvojim na taj način.

2002 – Stabilizaciju klime

Predrag Koraksić Koraks, karikaturista koji i dalje svakodnevno crta karikature za Danas.

Događaj u svetu – Teroristički napad na Njujork 11. septembar – posle toga više ništa nije isto. Velike sile su shvatile da nisu neranjive, da nema nedodirljive moći. Mislim da je u pozitivnom smislu promenjen i odnos prema nama, jer se terorizam sagledava na novi način.

Događaj u Jugoslaviji – Izručenje Miloševića Haškom tribunalu. To je prekretnica, jedan od onih događaja nakon kojih je nemoguće ponašati se kao ranije.

Ličnost u svetu – Osama bin Laden. Naravno u negativnom kontekstu.

Ličnost u Jugoslaviji – Božidar Đelić je ostavio najači utisak na mene. Bio bih veoma zadovoljan kada bi svi ljudi u vlasti obavljali svoj posao tako kompetentno i odgovorno. Nadam se da me utisak ne vara.

2002 – Očekujem da će konačno doći do stabilizacije, koja će omogućiti pre svega uspešan oporavak privrede, a onda normalniji život ljudima.

Siniša Mali, u to vreme direktor sektora za tendersku privatizaciju u agenciji za privatizaciju, a danas ministar finasija:

Događaj u svetu – Pošto sam se iz njujorka vratio u Beograd, za mene je događaj godine rušenje Tvin tauers.

Događaj u Jugoslaviji – Uspesi jugoslovenskih sportskih selekcija na međunarodnim takmičenjima

Ličnost u svetu – Mihael Šumaher

Ličnost u Jugoslaviji – Peđa Stojaković

2002 – U onome čime se ja bavim – privatizaciji – predviođam porast broja preduzeća koja će ući u proces privatizacije i uspešno okončanje već započetih privatizacija. Generalno, mislim da ćemo ući u period stabilnog rasta i boljeg životnog standarda i da će 2002. godina po tom pitanju biti godina preokreta.

Goran Marković, reditelj, koji je ovih dana u žiži javnosti zbog napada vlasti na njega.

Događaj u svetu – Napad na Ameriku 11. septembra

Događaj u Jugoslaviji – hapšenje Slobodana Miloševića

Ličnost u svetu – Američki pisac Pol Oster

Ličnost u Jugoslaviji – Nenad Čanak

2002 – Nažalost, puno zanimljivih događaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari