Zabrana zapošljavanja: Kakvi su efekti Vladine mere uvedene pre 10 godina? 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Uredbom koju je donela Vlada Srbije ograničavanje zapošljavanja u javnom sektoru produženo je do kraja 2026. godine.

Precizira se da komisija Vlade prilikom odlučivanja o molbama za zapošljavanje treba da vodi računa o tome da ukupan procenat povećanja zaposlenih na neodređeno vreme kod svih korisnika javnih sredstava ne prelazi dva odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme koji su evidentirani 31. decembra 2023. godine.

Podsećanja radi, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru uvedena je pre deset godina, u decembru 2013, u cilju fiskalne fonsolidacije i trebalo je da traje ukupno 24 meseca, ali je od tada stalno produžavana.

Prolongiranje ukidanja ove mere nadležni obrazlažu potrebom za “sprečavanjem odstupanja od posebnog fiskalnog pravila koje ograničava učešće rashoda za plate u BDP-u” i dodaju da je “ u prethodnim godinama ona dala izuzetne rezultate”.

U prvih pet godina primene u javnim preduzećima broj zaposlenih je smanjen za više od 40.000 i u ovom trenutku u javnom sektoru radi oko 600.000 ljudi.

Kritičari ove mere pak ukazuju da njena primena negativno utiče na kvalitet javnih usluga i stvara nedostatak kadrova zbog čega u najvećoj meri ispaštaju upravo oni koji budžet i pune, a to su građani Srbije.

Zbog toga što u administraciji nema dovoljno zaposlenih građani mnogo teže dolaze do dokumenata koji su im neophodni i na njih čekaju znatno duže nego što je to slučaj u zemljama na koje nadležni ukazuju da Srbija treba da se ugleda kada je reč o efikasnosti administracije.

Zabrana zapošljavanja: Kakvi su efekti Vladine mere uvedene pre 10 godina? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Za ukidanje ograničavanja zapošljavanja u javnom sektoru je i Fiskalni savet koji je stava da bi se osetan pad efikasnosti naplate PDV-a u 2023. godini mogao povezati sa ogromnim manjkom kadrova u poreskoj upravi i izuzetno niskom realizacijom javnih investicija u oblasti životne zaštite.

Podaci pokazuju da postoje ozbiljni manjkovi radne snage u inspekcijskim službama.

Suština je da ova mera povećava broj nezaposlenih, pospešuje odlazak radne snage u inostranstvo, snižava kvalitet usluga nužnih građanima te da je kao štetnu i neučinkovitu treba odbaciti.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari