Da li će najavljena sniženja cena namirnica ublažiti udar na kućni budžet potrošača? 1Foto: Printscreen/Pink

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od srede doći do pada cena pojedinih proizvoda u marketima naišla je na negativne reakcije na društvenim mrežama, takav potez je naime ocenjen kao demagoški a s obzirom na odabir artikala i uvredljiv za građane, dok su ekonomisti i predstavnici potrošača skeptični da će to dovesti do ublažavanja posledica inflacije, koja je u julu iznosila preko 12 odsto.

Podsećanja radi, reč je o 20 artikala koji će u radnjama biti označeni sa „Bolja cena“, većina marke „Dobro“, koju nije moguće pronaći u svim prodavnicama.

„Redovna cena parizera je 399, a biće 259 dinara, jogurt 164 dinara, a biće 134. Cena soka od jabuke umesto 120 biće 80 dinara, krompir je 99, a moći ćete ga naći za 60 dinara. Imaćete domaći začin koji košta 70 dinara za 50 dinara, šampon za bebe od 107 dinara 69,9 dinara, a kafa 130,99 biće 89,99 dinara“, objasnio je Vučić.

Ekonomista Milan R. Kovačević napominje za Danas da su neke zemlje već pokušale da uvedu sličan sistem, ali da takvi potezi nisu ni približno dovoljni da smanje udar na kućni budžet potrošača u uslovima ekonomske krize. Naš sagovornik je mišljenja da je reč o loše probranim artiklima i „klasičnoj političkoj propagandi“.

„Sniženje pojedinih proizvoda neće ići na štetu, ali ne može značajnije doprineti  da situacija bude bolja. Artikli nisu dobro izabrani. Trebalo je naime napraviti dogovore sa više različitih kompanija.Tada bi taj potez imao više koristi i smisla, jer bi se stvorio osnov da ostali proizvođači, koji se nisu priključili, to učine kako bi ostali konkurentni. Na taj način bi se svakako moglo doprineti smanjenju inflacije. Nasuprot tome, metod sniženja liči na običnu propagandu, kao i to da se predsednik države bavi ovim pitanjima“, kaže Kovačević.

On ističe da je više nego očigledno da inflacija za predsednika predstavlja tabu temu, ali da se uprkos tome donose mere koje je održavaju visokom.

„Plan na koji će se sniženja realizovati trebalo je da osmisle profesionalci, koji se razumeju u marketing i prate trgovinu, a ne Vučić. Svako iole inteligentan sada će razmišljati u smeru da Vučić pokušava na ovaj način da prikaže da će se smanjiti inflacija, dok akcize na gorivo rastu. Takođe, odlučio je da se penzionerima isplati 20.000 dinara državne pomoći, što će takođe dalje povećati inflaciju. Ne možete istovremeno jednom merom popravljati a drugom kvariti stanje, odnosno baviti se i vatrom i vodom. U Srbiji je inflacija veoma visoka, ali je predsednik nikada ne pominje, jer je to jedan od najkrupnijih problema naše zemlje“, napominje Kovačević.

Predsednik Udruženja potrošača Efektiva, Dejan Gavrilović, saglasan je sa Kovačevićem da je odabir proizvoda koje je Vučić doneo u korpi kao reprezente sniženja, u najmanju ruku upitan, jer se, kako kaže, radi o prilično nepoznatim brendovima.

On podseća da, iako je bilo reči o tome da je ministar trgovine Tomislav Momirović razgovarao sa većim trgovinskim lancima na ovu temu, većinu proizvoda na koje se sniženje odnosi moguće pronaći samo u DIS marketima.

„To uglavnom nisu proizvodi koji se mogu kupiti u Idei, Maksiju ili Lidlu… Nisam siguran koliko će ova akcija doprineti smanjenju cena. One su već počele da padaju, ali ne zbog poteza države, već jer je u poslednjem kvatalu pala kupovna moć građana, odnosno potrošnja. Trgovci to osećaju, te posledično spuštaju cene.“, kaže Gavrilović.

Naš sagovornik ističe da nije sigurno da će pomenuta sniženja imati većeg efekta na ostale proizvođače, iako za to postoji prostor jer marže kod pojedinih idu i do 43 odsto.

„Ipak, ako do toga dođe, prilično je sigurno da se ne dešava zbog pojeftinjenja parizera marke „Dobro“ ili nepoznatog deterdženta za sudove. To su proizvodi koje konzumiraju samo oni koji moraju, što pokazuju i brojni komentari na društvenim mrežama. Od obećanja da će u zemlji vladati blagostanje, da će srpska ekonomija biti prva u Evropi, ekonomskog tigara, fabrike letećih automobila, silicijumske doline… došli smo do toga da se radujemo jeftinijem parizeru“, zaključuje predsednik Efektive.

Sa druge strane, Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača naglašava da predstavljene mere države treba pozdraviti, ali da je najbolji način nivelisanja cena na tržištu – zdrava konkurencija.

„Trgovci najefikasnije menjaju svoje tržišno ponašanje usled konkurentskog pritiska. Konkurencija kao faktor regulacije kod nas nije dovoljno razvijena. Očiti primer za to je i priznanje guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković da pet trgovinskih lanaca diktira uslove na tržištu. To nam jasno ukazuje da je kod nas na snazi takozvana dogovorna ekonomija, te da nema razvijene tržišne utakmice. Znatno bismo se efikasnije nosili sa inflacijom da je situacija suprotna. Ovako imamo zloupotrebu dominantnog položaja, restriktivne sporazume, i kao krajnji rezultat loš položaj potrošača zbog visokih cena proizvoda i usluga, kao i njihovog često nezadovoljavajuceg kvaliteta“, naglašava Perinčić.

Danasova sagovornica ističe da je jasno da su u cene ugrađena i inflaciona očekivanja trgovaca, odnosno da imamo projektovane cene, za koje itekako postoji mogćnost spuštanja trgovačkih marži.

„Marže za prehrambene proizvode u proseku iznose oko 20 odsto. Navedena sniženja svakako treba pozdraviti, a kako će se pokazati u praksi, ostaje nam da vidimo. Takođe, da se nadamo da će trgovci dobrovoljno spuštati cene i za proizvode koji nisu obuhvaćeni ovim merama, a koje su u velikoj meri prenaduvane“, zaključuje Perinčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari