Atlantik grupa u prvom polugodištu beleži rast prihoda 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Hrvatska kompanija Atlantik (Atlantic) grupa je u prvom polugodištu ove godine imala prihod od prodaje od 459,7 miliona evra, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 15,8 odsto, saopšteno je danas.

Dobit pre plaćanja kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) ostala je na nivou prve polovine prošle godine – 44,4 miliona evra, dok je neto dobit manja za 5,5 odsto i iznosi 20,9 miliona evra.

„Ostvaren je snažan rast prodaje u svim poslovnim i distributivnim područjima i na svim važnijim tržištima koji je u velikoj meri kompenzovao negativan uticaj i dalje visokih cena sirovina i pakerskog materijala, logističkih i drugih usluga kao i energenata“, navodi se u saopštenju Atlantik grupe koja posluje i u Srbiji.

Kako je objašnjeno, na blagi pad profitabilnosti uticao je i značajan porast troškova zaposlenih, što je posledica povećanja plata u protekloj godini.

„Posebno smo zadovoljni jačanjem distributivnih temelja širenjem principalske mreže u Sloveniji kao i otvaranjem modernog logostičkog distributivnog centra u Severnoj Makedoniji, perspektivom rasta u kategoriji kafe na tržištu Srbije i rezultatima lansiranja novih proizvoda“, istakao je predsednik Uprave Atlantik grupe Emil Tedeski.

Akcionarima Atlantik grupe u julu je isplaćena dividenda u iznosu od jednog evra po akciji, odnosno ukupno 13,3 miliona evra.

Atlantik grupa je predala obavezujuću ponudu za kupovinu Štraus Adriatika (Strauss Adriatic), kompanije na srpskom tržištu poznate po brendovima Doncafe i C kafa, a za zaključenje transakcije čeka se odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari