Bar 34 firme u trci za srpski litijum, bor, zlato, srebro i bakar 1

Prema podacima preuzetim sa Geografsko informacionog sistema (GIS), u Srbiji najmanje 34 kompanije imaju pravo na istraživanje litijuma, bora, bakra, zlata i srebra, a većina njih poseduje dozvole za više istražnih polja u različitim delovima zemlje.

Na mapi (vidi sliku) nisu prikazana istražna polja na kojima radi Serbia Zijin Mining, koji je kupovinom 63 odsto kapitala u Rudarsko topioničarskom basenu Bor, uz topionicu i rudnike u Boru i Majdanpeku, nasledio i veliki deo započetih istraživanja ali i otvorio nova. Uglavnom, ta kompanija locirana je na području tog rudarskog basena na potezu između Bora, Majdanpeka, Kučeva…

Na karti nisu prikazana ni geološka istraživanja polja uglja, koja po višedecenijskim dozvolama istražuju rudnici i EPS. Takođe, ni aktivnosti NIS-a i Naftagasa nisu obuhvaćene a te dve kompanije u Vojvodini na više lokacija tragaju za naftom i prirodnim gasom.

Na GIS-u nema podataka o poljima gde su istraživanja završena overom rudnih rezervi, što je slučaj sa Rio Sava Exploration, ćerka firmom Rio Tinta koja u ovom trenutku u okolini Jadra ima važeću dozvolu za istraživanje podzemne vode. Nema ni podataka o dozvolama koje još nisu aktivirane, poput Asena Investments, u vlasništvu australijskog Volta, koja je definisala svoje istražno polje Jadar Sever. Bušotine se tu očekuju od jeseni a naslanjaju se na projekat Jadar koji je nedavno Vlada ukinula.

Ono što se može videti jeste da se u Zapadnoj Srbiji, oko Valjeva, Mionice, Uba kao i Novog Pazara i Raške, zatim u Pomoravskom okrugu odnosno okolini Jagodine, Rekovca i Paraćina istražuju uglavnom rude litijuma i bora.

Na istoku i jugu Srbije najveća je gužva jer tu veliki broj firmi na po više lokacija otvara bušotine ne bi li naišli na zlato, srebro i bakar. Istražna polja otvorena u tim područjima ili u centralnoj Srbiji, zadiru i u zone zaštićene prirode – Nacionalnog parka Đerdap, Stare planine, Golije, Beljanice, Radan planine.

Napomena za mapu: Oznake (B, Li) uz redni broj koji označava firmu, odnose se na istražna prava dobijena za bor i litijum, dok sve ostale kompanije tragaju za zlatom, srebrom i bakrom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari