Do Valjeva, Užica i Vršca jeftinije i brže vozom nego autobusom 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Sve više građana Srbije, barem onih koji putuju za Valjevo, Užice ili Vršac, kao prevozno sredstvo koristi voz. Razlog je jeftinija karta nego autobusom, a pritom se i brže stigne.

Posle osavremenjavanja voznih sredstava i rekonstrukcije pruge primetan je i rast korišćenja usluga među mlađom populacijom, rečeno je Danasu u Srbijavozu.

„Moderni, klimatizovani vozovi, pored komfora koji pružaju, sve više privlače i mlađu populaciju, kao i besplatna wi-fi konekcija tokom putovanja“, kažu oni.

Destinacije sa konstantnim porastom korisnika beleže u vozovima ka Užicu, Valjevu i Vršcu.

Objašnjavaju da je vreme putovanja vozom kraće i od putovanja autobusom do tih gradova.

Dodaju da i cene voznih karata čine ovakav način transporta povoljnijim od drugih vidova, što često opredeljuje putnika u izboru baš za voz, kao prevozno sredstvo.

„Primera radi, cena vozne karte 2. razreda u jednom smeru od Beograda ka Valjevu je 504 rsd (autobuska karta oko 830,00 rsd), ka Užicu 768 rsd (autobuska karta oko 1290,00 rsd)“, navode iz Srbija Voza.

Korisnici koje smo zatekli na železničkoj stanici su se složili da je ono što ih je pridobilo da putuju vozom niža cena i veća brzina od autobusa.

osle osavremenjavanja voznih sredstava i rekonstrukcije pruge primetan je i rast korišćenja usluga među mlađom populacijom, rečeno je Danasu u Srbija vozu.

„Moderni, klimatizovani vozovi, kao i besplatna wi-fi konekcija tokom putovanja, pored komfora koji pružaju, sve više privlače i mlađu populaciju“, kažu oni a konstantan porast korisnika koji se beleži na tim destinacijama objašnjavaju i činjenicom da je vreme putovanja vozom kraće od putovanja autobusom do tih gradova.

Dodaju da i cene voznih karata čine ovakav način transporta povoljnijim od drugih vidova, što često opredeljuje putnika u izboru baš za voz, kao prevozno sredstvo.

„Primera radi, cena vozne karte drugog razreda u jednom smeru od Beograda ka Valjevu je 504 dinara a autobuska oko 830, ka Užicu je 768 dinara dok za autobuski prevoz treba izdvojiti oko 1.290“, navode iz Srbija voza.

Korisnici koje smo zatekli na železničkoj stanici potvrdili su nam da ih je niža cena i veća brzina od autobusa pridobila da putuju vozom. Dodaju da je tačnost sada u minut, što ranije i nije bio slučaj.

„Brže stignem vozom kući, udobnije mi je i manja je cena karte“, rekla je sagovornica Danasa koja putuje iz Valjeva za Beograd par puta mesečno kako bi pohađala fakultet.

Građanka iz Užica je objasnila da ide vrlo često vozom i da joj dobro dođe penzionerska povlastica koja joj smanjuje cenu vožnje.

„Koriste voz skoro svi moji poznanici i to masovno, sve više i više se prebacuju na voz, najviše zbog cene i brzine, nema tu nekog čekanja“, izjavila je ona a jedina mana koju navodi je broj i vreme polaska „brzog voza“ koje je u pet ujutru iz Užica.

Prošle godine, prema podacima Srbija voza, zabeleženo je 2.605.615 korisnika na šta je značajno uticala obustava saobraćaja izazvana posledicama pandemije virusa kovid 19.

Ove godine je u prvih šest meseci, kako dodaju, zabeleženo nešto više od jedne polovine ukupnog broja iz prethodne godine.

Ali, u Srbija vozu ističu da se primećuje negativan trend opadanja broja putnika od 2017. godine, kada je bilo pet i po miliona.

Prema njihovim informacijama, svakodnevno se obavljaju dodatna čišćenja i dezinfekcija vozova u skladu sa propisanim merama, kako bi zaštitili korisnike. Zainteresovani za taj vid prevoza moraju da nose zaštitne maske i da se pridržavaju epidemioloških mera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari